Baltık ülkeleri Rus gazını LNG ile by-pass edecekler

Baltık ülkeleri Rus gazını LNG ile by-pass edecekler

Ukrayna krizi sonrası Rusya ile Baltık ülkeleri arasında tırmanan siyasal gerilim, enerji ticaretine de yansıyor. Litvanya, komşu Letonya ve Estonya’ya da yetecek kadar LNG gazını depolayacak dev bir terminali hayata geçiriyor.

Baltık Denizi’ndeki Klaipeda liman şehrinde kurulan yüzen terminalin 170 bin metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kapasitesi olduğu bildiriliyor. LNG türü gazı depolama kapasitesi olan dev tesis 145 milyon euroya mal oldu.

Daha önce tümüyle Rusya doğalgazına bağımlı olan Litvanya’nın gaz ihtiyacını karşılaması hedeflenen terminalin, diğer Baltık ülkeleri Letonya ve Estonya’nın da toplam gaz ihtiyacaının yüzde 90’ını karşılaması bekleniyor. Tesise LNG akışını ise Avrupa’nın önde gelen petrol ve gaz üreticisi ülkesi olan Norveç’in Statoil şirketi sağlayacak.

'ENERJİ VE SİYASİ BAĞIMSIZLIK ANLAMI VAR'

Konuyla ilgili konuşan Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, projenin ülkesi için oldukça ‘stratejik’ anlamı olduğunu söyledi. Grybauskaite, “Terminal sadece enerjide değil, siyasi olarak da bağımsızlık anlamına geliyor” dedi.

Sovyetler Birliği’nin 1991’de tümüyle çökmesi ardından Avrupa ülkeleri ile yakınlaşan Baltık ülkeleri, o dönemden bu yana Rusya ile ilişkilerinde kimi zaman gerginlikler yaşadılar. Geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana baş gösteren Ukrayna krizi sonrasında, Rusya’nın bölgedeki etkinlik çabalarından rahatsız olduklarını dile getiriyorlardı.

NATO üyesi olan Baltık ülkeleri, Rusya ile tüm anlaşmazlıklarına rağmen enerjide bütünüyle bu ülkeye bağımlılar.