Ban Ki-moon : İklim hedefleri için acilen harekete geçilmeli

Geçtiğimiz hafta Paris’te sona eren iklim zirvesi COP21’in hedeflerinin ‘eyleme dönüşmesine’ yönelik kaygılar devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Paris’te sona  eren iklim zirvesi COP21’in hedeflerinin ‘eyleme dönüşmesine’ yönelik kaygılar devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ülkelerin verdikleri vaatlerin yerine getirilmesi için harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

New York’da basına açıklamada bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Paris’te kabul edilen iklim anlaşmasının uygulanması için ‘bugünden itibaren’ harekete geçilmesi çağrısı yaptı. “(İklim konferansında) vaat edilenlerin kararlı ve acil aksiyonlara dönüştürülmesi için hükümetlere ve toplumun tüm sektörlerine güveniyorum” diyen Ban, iklim anlaşmasının ‘dünyanın hayat sigortası’ olduğunu vurguladı.

Nisan ayında iklim anlaşmasının imzası için bir seremoni düzenleyeceğini duyuran Ban, 5 ve 6 Mayıs 2016’da ise sivil toplum ve şirket temsilcilerinin katılımıyla bir ‘eylem zirvesi’ planlandığını kaydetti. Ban Ki-moon, Mayıs ayındaki zirvede, Paris’te kabul edilen hedeflerin ‘netleştirilmesi’ için yol çizileceğini belirtti.

Paris’te 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında düzenlenen iklim zirvesi COP21’de küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulması hedefi öne çıkmıştı. Zirvede ayrıca, ülkelerin iklim vaatlerinin her 5 yılda bir revize edilmesi ile gelişmekte olan ülkelere yapılacak iklim yardımının arttırılması da kararlaştırılmıştı.