Bangladeş'te bilanço ağırlaşıyor, öfke büyüyor

Bangladeş'te bilanço ağırlaşıyor, öfke büyüyor

Bangladeş'te 24 Nisan günü batılı markalara çalışan konfeksiyon atölyelerinin bulunduğu binanın çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 800'ü geçti. Adil ve onurlu bir iş için protesto gösterileri de yayılıyor.

Başkent Dakka'nın 30 km kadar uzağındaki Savar'da bulunan Rana Plaza isimli dokuz katlı binanın çökmesi ardından, yıkıntılar arasında cenazeler çıkarılmaya devam ediyor.

Ordu sözcüsü Mir Rabbi tarafından yapılan açıklamaya göre onlarca yeni cenazenin daha çıkarılması ile birlikte, bilanço 800'e çıktı.  790 kişinin cenazeleri yıkıntılar altından çıkarılırken, 13 kişi ise yaralı olarak çıkarıldıktan sonra hayatını kaybetti.

Çöken binanın beş katında konfeksiyon atölyeleri bulunuyordu. Bu atölyeler ise özellikle İngiliz marka Primark ile İspanyol Mango için çalışıyordu. Kartondan yapılmış şato gibi yerle bir olan binada, 3 bini aşkın işçi bulunuyordu. Bir gün öncesinde ise binada çatlaklar tespit edilmişti.

VAHŞİ SÖMÜRÜ: AYDA 30 EURO ÜCRET

Hayatta kalan yüzlerce işçi Salı günü Bangladeş'teki merkezi bir yolu trafiğe kapatarak ödenmemiş ücretlerin verilmesi ve zararlarının tazmin edilmesini istedi. Batılı markalar için çalışan işçilerin çoğunluğu ayda 30 euronun altında ücret alıyor.  

Avrupa'da da gösteriler oldu. Barselona'daki Mango giyim mağazası önünde yapılan eylemde, tekstil işçilerinin çalışma koşulları protesto edildi.

Bangladeş, Çin'den sonra dünya tekstil ihracatında ikinci sırada bulunuyor. Bu endüstri ülkedeki el işçiliğinin yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor ve ülke ihracatını yüzde 80'ini temsil ediyor. 

16 FABRİKA KAPATILDI

Yaşanan dramın ardından Dakka ile ülkenin ikinci büyük kenti olan Şittagong'da 16 fabrika kapatıldı. Tekstil Bakanı Abdullatif Sıddık, güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesi kapsamında başka fabrikaların da kapatılabileceğini söyledi. Bu tedbirler,  ülke tarihinin en ölümcül sanayi dramı üzerinden iki haftayı aşkın bir zaman geçtikten sonra ancak alındı.

Batılı markaların Bangladeş'ten yüzünü döneceğinden endişelenen hükümet, binalardaki olası sorunları tespit etmek için 4500 tekstil fabrikasında incelemede bulunmak üzere yenir bir soruşturma komisyonu devreye koydu.