Bangladeş'te bir tekstil fabrikasında yangın: en az 8 ölü

Bangladeş'te bir tekstil fabrikasında yangın: en az 8 ölü

Bangladeş'te 900'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği ve bilançonun giderek ağırlaştığı tekstil binasının çökmesi ardından bu kez başkent Dakka'da bir tekstil fabrikasında çıkan yangında en az 8 işçi daha hayatını kaybetti.

Kazak üreten bir konfeksiyon atölyesinde gece saatlerinde yangın çıktı. Saat 02.00 sıralarında yangının itfaiyeciler tarafından kontrol altına alındığı ifade edilirken,  polisin verdiği bilgilere göre en az 8 işçi dumandan dolayı hayatını kaybetti.

Bu yeni dram, Bangladeş'te 24 Nisan günü batılı markalara çalışan konfeksiyon atölyelerinin bulunduğu binanın çökmesi sonucu yeni bilançoya göre en az 912 kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından yaşandı. Çöken binanın beş katında konfeksiyon atölyeleri bulunuyordu. Bu atölyeler ise özellikle İngiliz marka Primark ile İspanyol Mango için çalışıyordu. Kartondan yapılmış şato gibi yerle bir olan binada, 3 bini aşkın işçi bulunuyordu. Bir gün öncesinde binada çatlaklar tespit edilmişti. Bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ödenmemiş ücretlerin verilmesi için ülkede protesto gösterileri yayılıyor.  Batılı markalar için çalışan işçilerin çoğunluğu ayda 30 euronun altında ücret alıyor.  Bangladeş, Çin'den sonra dünya tekstil ihracatında ikinci sırada bulunuyor. Bu endüstri ülkedeki el işçiliğinin yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor ve ülke ihracatını yüzde 80'ini temsil ediyor. 

18 FABRİKA KAPATILDI

Yaşanan dramın ardından Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)'ya atölyelerin güvenliklerinin güçlendirilmesine ilişkin hemen tedbir alınacağı sözünü veren yetkililer Dakka ile ülkenin ikinci büyük kenti olan Şittagong'da 18 fabrikayı kapattı. Bu tedbirler,  ülke tarihinin en ölümcül sanayi dramı üzerinden iki haftayı aşkın bir zaman geçtikten sonra ancak alındı.

Batılı markaların Bangladeş'ten yüzünü döneceğinden endişelenen hükümet, binalardaki olası sorunları tespit etmek için 4500 tekstil fabrikasında incelemede bulunmak üzere yenir bir soruşturma komisyonu devreye koydu.