Bangladeş’te Mahasen kasırgası alarmı

Bangladeş’te Mahasen kasırgası alarmı

Bangladeş’te Mahasen kasırgası alarmı verildi. Kasırga tehdidi altında bulunan ülkenin kıyı bölgelerinde yüzbinlerce kişi tahliye edilmeye başlandı.

Bangladeşli yetkililer, Chittagong ve sahil bölgesi Cox’s Bazaar için en yükseği 10 olan tehdit seviyesini 7’e yükseltti.

Bengal Körfezi üzerinden kuzey-doğuya doğru ilerleyen Mahasen kasırgasının Perşembe günü karaya ulaşması bekleniyor.

Kazırga tehdidi altında bulunan Burma’da da tahliye işlemleri devam ediyor.  Kasırganın Burma’nın alçak bölgesi olan Rakhine eyaletinde geçici mülteci kamplarında bulunan onbinlerce Rohingya Müslümanları etkileyeceğinden endişe duyuluyor. Söz konusu mülteciler ülkede geçen yıl yaşanan etnik çatışmalardan kaçanlardan oluşuyor.

Ulusal Planlama Bakanı Tin Naimg Thein, şimdiye kadar 150 bin kişinin yüksek bölgelere tahliye edildiğini söyledi. Hükümet söz konusu kişilerin 5’te 1’inin Rohingyalardan oluştuğunu bildirdi.

2 METRE YÜKSEKLİKTE DALGALAR BEKLENİYOR

Bangladeş Meteoroloji Dairesi kasırganın sahil bölgelerde 2 metre yükseklikte dalgalara yol açabileceğini belirterek burada yaşayan halkı gerekli önlemleri acil almaya çağırdı.

Kasırga nedeniyle Cox’s Bazaar havaalanı kapatılırken, Chittagong havaalanının da önümüzdeki saatlerde kapatılacağı bildirildi.

8.2 MİLYON İNSANI

Birleşmiş Milletler İnsanı Yardım Koordinasyon Bürosu, Mahasen kasırgasının 1. Kategoride kasırga seviyesine düştüğünü duyurdu. Ancak BM söz konusu kasırganın hala Bangladeş, Burma ve Kuzey-doğu Hindistan’da 8.2 milyon insan için ‘hayatı tehdit’ oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.

Bu arada Batı Burma’da dün kasırgadan kaçarken kayıkları batması sonucu en az 50 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

2008 yılında Burma’nın sahil köylerinde büyük bir yıkıma yol açan Nargis kasırgasında 100 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.