Bangladeş’te ölü sayısı 336'ya çıktı

Bangladeş’te ölü sayısı 336'ya çıktı

Bangladeş’te çöken binada ölü sayısı 336’ya yükselirken, olayla ilgili aranan 2 tekstil atölyesi sahibi polise teslim oldu.

Tekstil atölyelerin sahipleri Mahbubur Rahman Tapas ile balzul Samad Adnan adlı kişiler, binada meydana gelen çatlaklarla ilgili uyarıları dikkate almayarak işçileri zorla çalıştırmakla suçlanıyorlar.

24 Nisan Çarşamba günü başkent Dakka yakınlarındaki Savar’da Rana Plaza adlı 8 katlık binanın çökmesi sonucu ölenlerin sayısı 336’ya yükselirken, Cumartesi sabahı 24 kişi daha enkaz altından kurtarıldı. Böylece kurtarılanların sayısı 2 bin 200’e ulaşırken, 600’e aşkın kayıp olarak bildirilen kişinin hala enkaz altında bulunduğu tahmin ediliyor.

Tekstil atölyeleri ile alışveriş merkezinin olduğu 8 katlı binanın çökmesi sırasında binada çoğu işçi 3 bin üzerinde kişi bulunuyordu.

Kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyleyen Dakka Emniyet Müdürü yardımcısı Shyami Mukherjee, teslim olan 2 tekstil atölye sahipleri Mahbubur Rahman Tapas ile balzul Samad Adnan’ın “Ölüme neden olan ihmal’ suçundan yargılanacaklarını bildirdi. Mukherjee, ayrıca binanın iki mühendisinin de ifadesinin alındığını söyledi.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Rana Plaza binasının sahibi Muhammed Sohel Rana ise hala bulunamadı.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Cuma günü parlamentoda yaptığı konuşmada, “Olaya karışan, özellikle de işçileri çalışmaya zorlayan sahibi cezalandırılacaktır” dedi.

Başbakanın açıklaması bina sahiplerinin cezalandırılması talebiyle gösteri düzenleyen işçiler ile bölge sakinlerinin öfkesini dindirmeye yetmedi. Cuma günü gaz bombaları ile dağıtılmaya çalışılan öfkeli kalabalık dün olduğu gibi bugün de binanın bulunduğu bölgede toplanarak protesto gösterisinde bulundu.

Dünyanın en büyük tekstil endüstrilerinden birine sahip Bangladeş'te, kötü çalışma koşulları nedeniyle sık sık büyük felaketler meydana gelmekte. Dakka’da Kasım ayında bir teksit atölyesinde meydana gelen yangında 110 kişi, 2010 yılında ise  4 katlı bir binanın çökmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmişti.