Bangladeş'te sömürünün bilançosu: Çoğu kadın 1000'i aşkın ölü

Bangladeş'te sömürünün bilançosu: Çoğu kadın 1000'i aşkın ölü

Bangladeş'te kölelik koşullarında insanların çalıştığı konfeksiyon atölyelerinin bulunduğu binanın çökmesi sonucu bilanço giderek ağırlaşıyor.  Hayatını kaybedenlerin sayısı bini geçerken,  olaydan 17 gün sonra bir kadın yıkıntılar arasından sağ olarak çıkarıldı.

Başkent Dakka yakınındaki Savar'da 24 Nisan günü çöken binada hayatını kaybedenlerin sayısı giderek artıyor.  Batılı büyük giyim markaları için üretim yapan konfeksiyon atölyelerinin bulunduğu bina, 3122 kişinin üzerine kartondan bir şato gibi çökmüştü.

BİR KİŞİ SAĞ ÇIKARILDI

Yıkıntılar arasındaki çalışmalar sürerken, çıkarılan cenaze sayısı da her geçen gün artıyor. 17 gündür süren aramaların ardından ölü sayısı 1006'ya ulaştı.  Sadece Perşembe günü 130 kişinin cenazesi yıkıntılar arasından çıkarıldı.  Parçalanmış bazı cenazeler kimlikleri, ceplerinki telefonları sayesinde tespit edilebildi. Bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Rana Plaza isimli binanın çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.  Yetkililer, şu ana kadar en az 150 kişinin kimsesizler mezarlığına defnedildiğini söyledi.

Yaklaşık 2440 kişi de canlı olarak kurtarıldı. Bugün Reşmi isimli bir kadın yıkıntılar altında yaptığı telefon çağrıları sayesinde sağ olarak çıkarıldı.

BATILI ŞİRKETLERİN VAHŞİ SÖMÜRÜSÜ

Güvenlik normlarına uyulmayan Bangladeş'te bu tür kazalar defalarca yaşandı. Kasım 2012'de Dakka'nin Ashulia banliyösündeki tekstil fabrikasında çıkan yangında 112 kişi öldü, 150 kişi yaralandı. En son kazak üreten bir konfeksiyon atölyesinde 9 Mayıs günü 02.00 sıralarında yangın çıktı, en az 8 işçi dumandan dolayı hayatını kaybetti.

Son büyük dram ile birlikte Batılı şirketlerin varlığı daha çok sorgulanır oldu.  Dokuz katlı Rana Plaza'da beş konfeksiyon atölyesi bulunuyordu.  Bu atölyeler ise özellikle İngiliz marka Primark ile İspanyol Mango için çalışıyordu. Çok sayıda sivil toplum örgütü, Avrupa ve Kuzey Amerikalı tekstil sanayilerinin "üçüncü dünya ülkelerinde" işçileri sömürdüğü tepkisinde bulunuyor.  

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ödenmemiş ücretlerin verilmesi için ülkede protesto gösterileri yayılıyor.  Batılı markalar için çalışan işçilerin çoğunluğu ayda 30 euronun altında ücret alıyor. 

ÇOĞU KADIN 3,6 MİLYON TEKSTİL İŞÇİSİ

Bangladeş, Çin'den sonra dünya tekstil ihracatında ikinci sırada bulunuyor. Bu endüstri ülkedeki el işçiliğinin yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor ve ülke ihracatını yüzde 80'ini temsil ediyor.  Bangladeş'te çoğu kadın olmak üzere tekstil sanayisinde 3,6 milyon işçi çalışıyor.

Yaşanan dramın ardından Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)'ya atölyelerin güvenliklerinin güçlendirilmesine ilişkin hemen tedbir alınacağı sözünü veren yetkililer Dakka ile ülkenin ikinci büyük kenti olan Şittagong'da 18 fabrikayı kapattı. Bu tedbirler,  ülke tarihinin en ölümcül sanayi dramı üzerinden iki haftayı aşkın bir zaman geçtikten sonra ancak alındı.

Batılı markaların Bangladeş'ten yüzünü döneceğinden endişelenen hükümet, binalardaki olası sorunları tespit etmek için 4500 tekstil fabrikasında incelemede bulunmak üzere yeni bir soruşturma komisyonu devreye koydu.