Bangladeş’te tekstil işçilerine polis saldırısı
Bangladeş’te ücret artışı için eylemde olan binlerce tekstil işçisi polis saldırısına maruz kaldı. Sendikalar gözdağı ve tutuklamaları kınadı.
Bangladeş’te ücret artışı için eylemde olan binlerce tekstil işçisi polis saldırısına maruz kaldı. Sendikalar gözdağı ve tutuklamaları kınadı.
Polis perşembe günü yaptığı açıklamada, asgari ücretlerindeki "gülünç" artışı protesto eden binlerce Bangladeşli tekstil işçisine plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini bildirdi.
Salı günü tekstil sektörü asgari ücret komitesi, sektördeki dört milyon işçinin aylık temel ücretini yüzde 56,25 oranında arttırarak 12 bin 500 takaya (104 euro) çıkardı, ancak bu miktar sendikalar tarafından "gülünç" bulunarak reddedildi.
İki haftadır protesto gösterileri düzenleyen tekstil işçileri, mevcut durumda 8 bin 300 taka (70 euro) olan aylık ücretlerinin neredeyse üç katına çıkarılmasını talep ediyor.
Polise göre, Dakka'nın kuzeyindeki sanayi kenti Gazipur'da bin göstericinin "23 bin taka istiyoruz" (190 Euro) sloganları attığı yerde şiddet olayları patlak verdi.
Yolu kapatmaya çalışan işçilere göz yaşartıcı gazlar ve plastik mermiler kullanıldı. İşçiler ise odun yığınlarını ateşe verdi ve polise taşla karşılık verdi.
Dakka'nın kuzey banliyölerinden Ashulia'da da binlerce işçi gösteri yapmak üzere fabrikalardan ayrıldı.
Bağımsız Konfeksiyon İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Rashedul Alam Raju AFP'ye yaptığı açıklamada "Polis sendikalarımızın örgütleyicilerinden Mohammad Jewel'i tutukladı" dedi. Rafu, bir "yerel liderin" de tutuklandığını sözlerine ekledi.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir sendika lideri de "sendika liderleri ve tabandaki aktivistler polis tarafından eylemi sona erdirmekle tehdit ediliyor" dedi. Sendika lideri "tabandaki en az altı sendikacının" da tutuklandığını belirtti.
Çarşamba günü Washington, yetkilileri "işçilerin karşı karşıya kaldığı artan ekonomik baskılara" yanıt olarak "asgari ücret kararını gözden geçirmeye" çağırmıştı.
Polise göre protestoların başlamasından bu yana en az üç işçi hayatını kaybetti ve beş polis memuru yaralandı.
Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci giyim ihracatçısı olan Bangladeş'te tekstil önemli bir sektör durumunda. Çoğunda kadınların çalıştığı 3 bin 500 kadar tekstil fabrikası Bangladeş'in 51 milyar euroluk yıllık ihracatının yüzde 85'ini üretiyor. Bu sektör, Levi's, Zara (Inditex grubu) ve H&M gibi dünyanın önde gelen markalarına tedarik sağlıyor.