Bangladeş'te ücret artışı ve sendikal haklar

Bangladeş'te ücret artışı ve sendikal haklar

Bangladeş'te konfeksiyon atölyelerinin bulunduğu bir binanın yıkılması sonucu 1126 kişinin hayatını kaybettiği dramın ardından hükümet tepkileri dindirmek için, tekstil işçilerine yönelik bir dizi tedbir kararı aldı.

Hükümet 2006'da sendikal hakları kısıtlayan yasada bir düzenlemeye gidildiğini açıkladı. Buna göre konfeksiyon atölyeleri ve diğer sanayilerde sendikaların kurulması, atölye sahiplerinin izni gibi önkoşullar olmadan yasal olacak.

Hükmet tekstil işçilerinin asgari ücretinin arttırılması için de bir komisyon kurdu. Tekstil Bakanı Abdullatif Sıddık, "Tekstil sektörü için asgari ücret sorununu incelemekle yükümlü bir uzmanlar komisyonu oluşturduk. Bunu, işçilerin ücret artışı talebi ardından gerçekleştirdik" dedi.

Bu komisyonun hem sendika temsilcileri hem de fabrika sahiplerini içereceğini belirten Sıddık, "Hiç kuşkusuz ücretler arttırılacak" derken, hükümetin de hayat pahalılığının artışını göz önüne almış olduğunu savundu.

Bangladeş'te tekstil sektörü 20 milyar dolarlık bir iş hacmini temsil ediyor. Bir dizi protesto gösterisi ardından 2010 yılında asgari ücret yüzde 80 arttırılarak 3 bin takas (yaklaşık 38 dolar) yapılmıştı. Bugün konfeksiyon sektöründe çalışan bir işçi ayda 40 doların altında ücret alıyor. Bu da kölelik koşullarında bir çalışma olduğu tepkisine yol açıyor.

24 Nisan günü Savar kentinde konfeksiyon atölyelerinin olduğu dokuz katlı bir binanın yıkılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 1126'ya yükseldi. Bu, ülke tarihinin en büyük sanayi felaketi oldu. Bangladeş ordusu, Salı günü yıkıntılar arasındaki aramaya son vereceklerini açıkladı.

Güvenlik normlarına uyulmayan Bangladeş'te bu tür kazalar defalarca yaşandı. Kasım 2012'de Dakka'nın Ashulia banliyösündeki tekstil fabrikasında çıkan yangında 112 kişi öldü, 150 kişi yaralandı. En son kazak üreten bir konfeksiyon atölyesinde 9 Mayıs günü 02.00 sıralarında yangın çıktı, en az 8 işçi dumandan dolayı hayatını kaybetti.

Bangladeş, Çin'den sonra dünya tekstil ihracatında ikinci sırada bulunuyor. Bu endüstri ülkedeki el işçiliğinin yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor ve ülke ihracatını yüzde 80'ini temsil ediyor.  Bangladeş'te çoğu kadın olmak üzere tekstil sanayisinde 3,6 milyon işçi çalışıyor.

Yaşanan dramın ardından Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)'ya atölyelerin güvenliklerinin güçlendirilmesine ilişkin hemen tedbir alınacağı sözünü veren yetkililer Dakka ile ülkenin ikinci büyük kenti olan Şittagong'da 18 fabrikayı kapattı. 

Batılı markaların Bangladeş'ten yüzünü döneceğinden endişelenen hükümet, binalardaki olası sorunları tespit etmek için 4500 tekstil fabrikasında incelemede bulunmak üzere yeni bir soruşturma komisyonu devreye koydu.