Bask'ta toplantı: Çözüm için siyasi tutsakların katılımı gerekli

Bask'ta toplantı: Çözüm için siyasi tutsakların katılımı gerekli

İspanya'nın Bask bölgesinin Bilbao kentinde 17 Nisan Uluslararası Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla yapılan bir toplantıda, siyasi sorunların çözümünde tutsakların sürece katılımının gerekli olduğu belirtilirken, Öcalan'ın serbest bırakılması istendi. 

Basklı Siyasi Tutsaklar Kolektifi (EPPK) tarafından Bilbao kentinde bir toplantı düzenlendi. Dünyanın değişik yerlerinden ve halklardan temsilcilerin katıldığı toplantıya BDP de davet edildi. BDP Avrupa Konseyi temsilcisi Fayik Yağızay, Perşembe günü yapılan toplantıda, Kürt siyasi tutsaklar ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın rolü ve içinde bulundukları koşulları anlattı.

Bugün de ortak bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıya BDP temsilcisi, EPPK temsilcisi ile Filistin, Kolombiya, Güney Afrika ve Kuzey İrlanda adına temsilciler katıldı. Her iki gün yapılan toplantılarda konuşmacılar Kürt sorununun çözümünde Öcalan'ın rolüne işaret ederek, serbest bırakılmasını istedi.

Fayik Yağızay, Türkiye'deki çözüm sürecinin sağlıklı yürüyebilmesi için hem siyasi bir tutsak olan hem de Kürt özgürlük mücadelesinin lideri olan Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğini söylerken,genel olarak siyasi tutsakların Kürt mücadelesi açısından önemini anlattı.

Yağızay, siyasi tutsakların bütün Kürdistan mücadelesinde önemli rollerinin olduğuna işaret ederek, Diyarbakır zindanındaki direnişini hatırlattı. "Bir çok dönemde siyasi tutsakların mücadelesi, dışarıdaki mücadeleye büyük güç kattı" diyen Yağızay, 2012'de Türk cezaevlerinin genelinde binlerce siyasi tutsağın katıldığı açlık grevlerine de dikkat çekti. Yağızay, bu grevin Öcalan'ın çağrısı ile son bulmasının Öcalan'ın "tartışmasız olarak Kürdistan liderliğini ortaya çıkardığını" ifade ederken, "Geçen yılki açlık grevi bugünkü barış sürecini de olumlu anlamda etkiledi" dedi.

TUTSAKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÇÖZÜMÜ KOLAYLAŞTIRACAK

Bilbao'daki toplantı ardından bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, "Siyasi bir çözüme ulaşmak için,  siyasi tutsakların katılımı gereklidir, ve katkıları önemlidir" denildi. Siyasi tutsakların haklarının güvenceye alınmasını istendiği bildirgede, "Bu vesileyle siyasi tutsaklara ve Filistin, Kürdistan, Sahara, Kolombiya ve Şili özgürlük mücadelesi veren bazı uluslarla dayanışmamızı ifade etmek istiyoruz" diye belirtildi.

"Siyasi tutsakların özgürlüğünün çatışmalara çözümü kolaylaştıracağını vurguluyoruz" ifadelerinin yer aldığı bildirgede imzacılar, dünyadaki tüm sorunların şu anda Kolombiya (FARC ve hükümet arasındaki) ile Kürdistan'da (PKK ve hükümet arasındaki) olduğu gibi çözüm yoluna girmesini istedi.