Beş Arap ülkesi ve Türkiye, Esad'lı Suriye'ye 'hayır' dedi

Beş Arap ülkesi ve Türkiye, Esad'lı Suriye'ye 'hayır' dedi

Abu Dabi'de düzenlenen bir toplantıda beş Arap ülkesi ile Türkiye, geleceğin Suriye'sinde Beşar Esad'ın yerinin olmayacağını açıkladı.

Pazartesi-Salı gecesi toplanan Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Türkiye'nin Dışişleri Bakanları, ABD ve Rusya tarafından önerilen Suriye konferansını tartıştılar. Birleşik Arap Emirlikleri resmi haber ajansı WAM'a göre bu altı ülke, Suriye'de Beşar Esad'ın içinde olacağı bir yönetimi reddetti.

Yayınlanan bildiride, altı ülke Cenevre anlaşmasının Suriye halkının meşru talepleri göz önüne alınırsa bir çözüme ulaşmak için uygun bir temel oluşturduğunu belirtti. Bildiride, "Eli kanlı başkan Esad, rejimi ve işbirlikçilerinin gelecek Suriye'de yeri yok" denildi.

Haziran 2012'de büyük güçler tarafından sonuçlandırılan Cenevre Anlaşması, Suriye'de bir geçiş süreci öngörüyordu. Ancak Başar El Esad'ın geleceğine ilişkin belirsizlik, uluslararası çıkarlar ve muhalif güçlerin kendi aralarındaki anlaşmazlıkları nedeniyle uygulamaya geçmedi.

ABD de Başar El Esad'ın gitmesi gerektiğini söylerken, Moskova ile varılan uzlaşı sonucu bir geçiş hükümetinin kurulması ardından gitmesine de açık kapı bırakıyor. Suriye muhalefeti ise Esad'ın istifasını tüm tartışmaların öncelikli koşulu olarak öne sürüyor.

Suriye Muhalefeti Ulusal Koalisyonu başkan vekili Georges Sabra Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Washington ve Moskova tarafından önerilen uluslararası Suriye Konferansı'na katılmadan önce başta Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye olmak üzere bölgesel ittifakları ile görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Bu her üç ülke Suriye Ulusal Koalisyonu'na himayelik eden, silah ve para desteği sunan temel ülkeler durumunda.

Abu Dabi'de toplanan altı bakan, Suriye rejimini tüm barışçıl çözümleri engellemekle suçlarken, silahlı grupların birleşik askeri kumandasına desteklerini ilan etti ve bu gücün alanda "pozitif değişimleri dayatmadaki çok önemli rolü ve kapasitesine" vurgu yaptılar.

Bakanlar ayrıca Reyhanlı'da Cumartesi günü 50'yi aşkın kişinin ölümüne yol açan saldırıları da kınarken, bu tür saldırlar nedeniyle çatışmanın bölgeye yayılması konusunda uyardı.