Beşar Esad’tan krize çözüm önerileri

Beşar Esad’tan krize çözüm önerileri

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkedeki çatışmanın yönetimle muhalifler arasında deðil, vatan hainleri ile halk arasında olduðunu söyleyerek ‘ulusal seferberlik’ çaðrısında bulundu. Esad, çözüm için ise yeni bir hükümet kurulması, bir diyalog konferansı düzenlenmesi ve genel af ilan edilmesini de içeren aşamalı bir plan önerdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Şam Opera binasından ülkesindeki savaş ve çözümle ilgili açıklamalarda bulundu. Halka seslenen Beşşar Esad, Suriye’nin tarihinde görmediði bir saldırıyla karşı karşıya olduðunu belirterek, “Tüm ülkeyi saran bir acıyla karşı karşıyayız. Ülke içinde ve dışındaki Suriye'ye düşman olan güçler, bizden intikam almak istiyor. Ülkedeki çatışma yönetimle muhalifler arasında deðil, vatan hainleri ile halk arasında” dedi.

El Kaide zihniyetine sahip, çoðu Suriyeli olmayan radikal Ýslamcı ‘teröristler’ ile savaştıklarını belirten Esad, “Bu süreçte yanımızda yer alan” dediði Rusya, Çin ve Ýran’a teşekkür ettikten sonra, “Bazıları Suriye'nin muhaliflere doðrudan askeri müdahalede bulunmayı tercih ettiðini iddia ediyor. Biz başından beri siyasi çözümden yanaydık. Ancak kan dökmekten başka bir şey bilmeyen teröristlere karşı halkımızı korumak için kendimizi savunduk" diye belirtti.

“Kelimenin tam anlamıyla savaş durumu yaşıyoruz” diyen Beşar Esad, bu savaşın Suriye’nin ulusal birliðini hedef alan bir savaş olduðunu belirterek, “Ulus hepimiz içindir ve hepimiz onu korumak zorundayız” dedi.

"Biz siyasi çözüm yolunu seçtik, siyasi proje getiren herkese elimizi uzattık. Lakin bu konuda yanımızda ortak bulamadık" diyen Esed, çözüm için yeni bir hükümet kurulması, bir diyalog konferansı düzenlenmesi ve genel af ilan edilmesini de içeren aşamalı bir plan önerdi.

Esad sunduðu çözüm önerisinde, batılı ülkelere ‘terörist grupları’ silahlandırmaktan vazgeçmeleri karşılıðında ordunun, devlet çıkarlarını koruma hakkını saklı tutarak askeri operasyonlarını durduracaðını belirtti. Esad, bunun ardından hükümetin “Suriyeli birey ve siyasi partiler” olarak tanımladıðı kesimleri ulusal diyalog konferansına çaðıracaðı, konferanstan çıkacak yeni ulusal mutabakatın referanduma götürülerek, parlamento ve yeni hükümet seçimine gidilebileceðini kaydetti.