Beyaz saçların genetik kökeni nihayet ortaya çıkarıldı

Saçların beyazlanmasına neden olan psikolojik mekanizma bilinse de, genetik kökeni bugüne kadar bir sırdı.

Saçların beyazlanmasına neden olan psikolojik mekanizma bilinse de, genetik kökeni bugüne kadar bir sırdı.

University College London araştırmacıları, saçların beyazlamasına neden olan geni ortaya çıkararak, bu gizemi çözdü.

Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, saçların kırlaşmasıyla ilgili genetik bir yatkınlık var. Bu araştırma, saç beyazlamasının sadece sıklıkla dile getirilen çevresel faktörler, yani stres, vitamin eksikliği, aşırı Güneş’e maruz kalma, alkol veya sigaradan kaynaklanmadığına dikkat çekiyor.

AFP’ye konuşan Londra Koleji Üniversitesi’nden Kaustubh Adhikari, “Kırlaşmış saçlara yatkınlık gösteren bir alel bulduk” dedi.

Alel veya alelmorf, belirli bir özelliği belirleyen bir genin değişik, yani alternatif, hallerinden her biri olarak biliniyor.  Alel, genellikle soydan gelen farklı karakterlerin ortaya çıkışı belirliyor.

Adhikari, “Saç dökülmesi ve saçların renginden sorumlu genleri zaten belirlemiştik ama ilk defa saç yaşlanmasıyla bağlantılı bir geni belirledik” dedi.

Araştırmada beyaz saçların çıkmasına ilişkin ortalama yaşın Kafkasyalılarda 35, Asyalılarda 40 ve Afrikalılarda 45 yaş olduğu belirtiliyor.

SAÇLARIN YAŞLANMASI GECİKTİRİLEBİLİR

Saçların, derinin ve gözlerin rengini belirleyen melanin pigmentini üreten ve depolayan IRF4 geni bilim insanları tarafından bilinen bir durum. Araştırmacı Adhikari, “IRF4’ün saçların beyazlaması üzerinde nasıl bir etkide bulunduğunu anlamak, bu süreci düzenlemenin yolunu açabilir” ifadelerini kullandı.

Adhikari, “Kuşkusuz genlerin yayınlanması etik sorulara neden oluyor ama, saçların yaşlanmasını geciktirmek için IRF4’ün manipüle edilmesi öngörülebilir” diye ekledi.