Binlerce ABD askeri İran’a karşı Kızıldeniz’de

Amerikan Deniz Kuvvetleri, İran’ın petrol gemilerine el koymasını önlemek amacıyla 3 bini aşkın Amerikan askerinin Kızıldeniz’e iki savaş gemisi içerisinde ulaştığını bildirdi.

ABD'nin dünya petrol ticareti için hayati önem taşıyan Körfez'in hassas sularındaki varlığının arttırdı.

AB Donanması Beşinci Filosundan yapılan açıklamada, USS Bataan ve USS Carter Hall savaş gemilerine binen ABD'li denizcilerin Süveyş Kanalı'nı geçtikten sonra pazar günü Kızıldeniz'e ulaştığı bildirildi.

Beşinci Filo sözcüsü Komutan Tim Hawkins, ABD Savunma Bakanlığı tarafından temmuz ayında duyurulan konuşlandırmanın amacının "İran'ın tacizleri ve ticaret gemilerine el koymasının neden olduğu istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri caydırmak ve bölgesel gerilimleri yatıştırmak" olduğunu savundu.

USS Bataan, uçak ve helikopterlerin yanı sıra çıkarma gemilerini de taşıyabilen amfibi bir saldırı gemisi olarak dikkat çekerken, bir çıkarma gemisi olan USS Carter Hall, askerleri ve ekipmanlarını karaya taşıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani konuşlandırmanın yalnızca Washington'un çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Kenani, “ABD hükümetinin bölgedeki askeri varlığı hiçbir zaman güvenlik yaratmadı. Bu bölgedeki çıkarları onları her zaman istikrarsızlığı ve güvensizliği körüklemeye yöneltti” dedi.

Sözcü, “Basra Körfezi ülkelerinin kendi güvenliklerini sağlayabilecek kapasitede olduğuna derinden inanıyoruz" diye ekledi.

ABD ordusuna göre, İran son iki yılda bölgede uluslararası bayraklı yaklaşık 20 gemiye el koydu veya el koymaya teşebbüsünde bulundu.  ABD, temmuz ayında bölgeye bir savaş gemisi ile F-35 ve F-16 savaş uçaklarının konuşlandırıldığını duyurmuştu.