Binlerce mülteci acil barınma merkezlerinde yaşıyor

Almanya'da 15 bin mülteci acil barınma merkezlerinde yaşam mücadelesi veriyor.

Son 2 yılda 1,2 milyona yakın mültecinin geldiği Almanya’da en az 15 bin mülteci halen acil barınma merkezlerinde yaşamak zorunda kalırken, başkent Berlin bu sorunun en fazla yaşandığı kent.

Der Spiegel dergisinin 16 eyalette yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, Almanya’daki mültecilerin 15 bin kadarı halen toplu halde geçici acil barınma merkezlerinde kalıyor. Bu mültecilerin 13 bin 400 kadarı ise başkent Berlin’de  bulunuyor. Araştırmaya göre, Berlin’deki bu mültecilerin 2 bin 100 kadarı ise spor salonlarında ve neredeyse hiçbir özel alanı olmayacak şekilde barındırılıyor.

Berlin’de toplu olarak spor salonlarında kalan mültecilerin sadece gelişi güzel çitlerle ayrılan bölmelerde yaşadıkları beliritlen araştırmada, Nordrhein-Westfalene eyaletinde bin 600 ve Hamburg’da ise 600 mültecinin benzer şartlarda ağırlandığı kaydedildi.

Almanya’ya 2015 yılında 890 bin, 2016 yılında ise 280 bin kadar mültecinin giriş yaptığı duyurulmuştu. Geçen yıl 80 bin mülteci Almanya’yı ‘gönüllü olarak’ terk ederken, Alman makamların yaptığı geri dönüş için mali yardımlarının bunda etkili olduğu savunuluyor. Son iki yıldaki iltica başvurularının artmasıyla birlikte sığınma hakkı tanınmayan ve sınırdışı edilme kararı olanların sayısının ise 485 bini bulacağı tahmin ediliyor.