Bir Pussy Riot üyesi serbest bırakıldı

Bir Pussy Riot üyesi serbest bırakıldı

Rusya'da 2012 yılında bir katedralde yaptıkları eylem nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Pussy Riot üyelerinden Mariya Alyohina serbest bırakıldı.

Muhalif siyasi şarkılarıyla tanınan Pussy Riot punk grubu üyeleri Maria Alyohina, Nadejda Tolokonnikova ve Yekaterina Samutseviç’in Kurtarıcı İsa Kilisesi'nde gerçekleştirdikleri eylem büyük tartışmalara yol açmıştı.

Aylarca tartışılan olay “manevi değerlere hakaret” olarak nitelendirilmişti. Mahkemeye çıkartılan kadınlar "holiganlık" ve "toplumda dini nefreti körüklemekle" suçlanmış, 2012 yılında 2'şer yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Alyohina ile Tolokonnikova farklı cezalarını çekmek üzere Rusya’nın farklı cezaevlerine gönderilirken Yekaterina Samutseviç bir kaç ay sonra Ekim ayında eyleme doğrudan katılamadığı gerekçesi ile serbest bırakılmıştı.

Bu yılın Mart ayında Amerikan ünlü pop yıldızı Madonna, Pussy Riot punk grubu üyelerinin tutuklanmasını eleştirerek Devlet Başkanı Putin’e ağır hakarette bulunmuştu.

Dünyaca ünlü müzik grubu The Beatles’ın eski üyesi olan Paul McCartney de, Pussy Riot punk grubu üyelerini savunmak için Putin’e mektup göndermişti.

Muhalifler hem hapis cezalarının hem de af kararlarının hukuki değil siyasi gerekçelerle alındığını savunuyor.

Alyohina'nın da bugün serbest bırakılması kararı, 2014 Sochi Kış Olimpiyatları öncesinde uluslararası alanda eleştiri toplayan ve boykot tehditleriyle karşılaşan Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülke imajına çeki-düzen verme ve gerilimi düşürme uygulamalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.