BM Barış Gücü askerlerinin cinsel saldırı suçlarında büyük artış

BM tarafından yayınlanan rapora göre, 2015 yılında Barış Gücü adı altında görev yapan askerlere yönelik 69 cinsel saldırı suçlaması kayıtlara geçti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan rapora göre, 2015 yılında Barış Gücü adı altında görev yapan askerlere yönelik 69 cinsel saldırı suçlaması kayıtlara geçti. Cinsel saldırı ve istismar vakalarının 22’sinde ise kurbanlar çocuktu.

BM raporuna göre, 2014 yılında 52 olan cinsel saldırı sayısında ciddi artış yaşanırken, saldırılarda adı geçen askerler 21 ayrı ülkeden geliyordu.

Suçlananlar arasında Afrika ülkelerinden gelen askerlerin çoğunlukta olduğu belirtilen rapora göre, Almanya ve Kanada’dan gönderilen bazı polis memurları da suçlananlar arasında.

Üçte biri çocuklara yönelik olan cinsel saldırı suçlarının önemli bir kısmının Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Minusca ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Monusco misyonlarında görevli askerlerce işlendiği de raporda yer aldı.

BM Barış Gücü askerlerinin işlediği cinsel suçlara karşı herhangi bir yaptırım uygulanmamış olması da dikkat çekiyor. Suçlamalarda adı geçen askerlerin bağlı bulundukları ülkelerce yargılanmaları gerekirken, insan hakları kuruluşları bu konuda gerekli adımların atılmamış olmasını eleştiriyor.