BM Barış Gücü’nün ‘cinsel saldırıları’ arttı!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri tarafından yayınlanan yıllık bir raporla göre, BM Barış Gücü’ne bağlı Mavi Kasklılar 2015 yılında 69 cinsel istismarda bulundu.

Raporda göre 52 cinsel istismar vakasının tespit edildiği 2014 yılına göre net bir artış yaşandı. 2013 yılında ise 66 cinsel saldırı vakası tespit edilmişti. 

Bu cinsel saldırılar Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yoğunlaşıyor.

BM raporu, suçluların yargılanması için alanda askeri mahkemelerin kurulması ve Mavi Kasklıların DNA profillerinin alınmasını öneriyor.  Bu önerilere göre, suçlu kendi ülkesinde değil, alanda kurulan mahkemede yargılanmalı.

Soruşturmanın hızlandırılması ve tecavüzlerin sonucu olarak olası bir babalık durumunun araştırılması için DNA profillerinin alınması öneriliyor.  Diplomatlara göre Amerika Birleşik Devletleri, bu önerilerin karar haline getirilmesi için bir karar tasarısı hazırlıyor.

21 ÜLKENİN ASKER VE POLİSLERİ ZAN ALTINDA

Toplamda 21 ülkenin asker veya polisleri zan altında bulunuyor. Bu ülkelerin başında 7 vaka ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 4 vaka ile Fas ve Güney Afrika geliyor. 

Mavi Kasklılar bünyesinde asker ve polisleri zan altında olan diğer ülkeler ise şöyle sıralanıyor:  3’er vaka ile Kamerun, Kongo-Brazaville, Ruanda ve Tanzanya;  2’şer vaka ile Benin, Burkina Faso, Burundi, Kanada ve Gabon; birer vaka ile Almanya, Gana, Madagaskar, Moldova, Nijer, Nijerya, Senegal, Slovakya ve Togo.

Birleşmiş Milletler ilk kez, Mavi Kasklılara katılan ülkelerin isimlerini vererek suçlamada bulunuyor.

Barış Gücü askerleri imajı, aylardan beridir gündemde olan bir dizi tecavüz ve cinsel istismar skandalı ile daha da kötüleşti. Bu suiistimaller, özellikle 12 bin askerin 2014 yılında konuşlandırıldığı Orta Afrika’da öne çıktı.