BM: DAİŞ Libya’da frenlendi

Geçtiğimiz yıldan bu yana Libya’da bazı kentleri işgal eden DAİŞ çetelerinin ilerleyişi, hem halkın hem de diğer silahlı grupların direnişi sayesinde büyük oranda durdurulmuş durumda.

Geçtiğimiz yıldan bu yana Libya’da bazı kentleri işgal eden DAİŞ çetelerinin ilerleyişi, hem halkın hem de diğer silahlı grupların direnişi sayesinde büyük oranda durdurulmuş durumda. Çetelerin Libya’da, Suriye ve Irak’ta bölge ülkelerinin de desteğiyle bulduğu mali imkanları bulamadığı da bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları tarafından hazırlanan bir rapora göre, DAİŞ çetelerinin ‘stratejik önemde’ olarak gördüğü Libya’da dar bir alana sıkışmış durumda. Çetelerin elinde bulunan kuzeydeki Sirte ile doğudaki Derna kentinde birkaç bin kişi oldukları belirtilen raporda, Libya halkından destek alamadıklarına dikkat çekildi.

Libya’daki DAİŞ çetelerinin 2 ila 3 bin arasında bir gücünün bulunduğu ve bunların yaklaşık 2 binin Magrib ülkelerinden gelenlerden oluştuğuna değinilen raporda, işgal ettikleri bölgelerde halkın yoğun direnişiyle karşılaştıklarının altı çizildi. Raporda, Suriye ve Irak’a Avrupa’dan militan devşiren DAİŞ’in Libya’da bu konuda başarısız olduğuna yer verildi.

BM raporunda, DAİŞ’in Libya’yı Magreb ile Ortadoğu ülkeleri arasında ilan ettikleri sözde ‘hilafet’ için önemli gördükleri, ancak Libya’da Suriye ve Irak’taki gibi mali imkanlar oluşturumadığına vurgu yapıldı.

DAİŞ çeteleri 2014 yılında ülkenin doğusundaki Derna kentini, bu yılın Şubat ayında ise ülkenin önde gelen kentlerinden Sirte’yi işgal etmişti.