BM’den 3. Suriye kararı

BM’den 3. Suriye kararı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Suriye hakkında sunulan 3. Karar taslağı kabul edildi. Genel Kurul, Suriye’de siyasi geçiş sürecine çağrıda bulunurken, rejimin ağır silahlar kullanmasını kınadı.

BM Genel Kurulu'nda, Türkiye ve Arap ülkeleri tarafından sunulan Suriye hakkındaki karar taslağı 12 ret oyuna karşın 107 oyla kabul edildi. Oylamada 59 ülke ise çekimser kaldı.

Bağlayıcı olmayan 3. Karar taslağında, Suriye’de siyasi geçiş sürecine çağrıda bulunulurken, bunun sorunun barışçıl temelde çözümünde ‘en iyi olanak’ olduğu ifade edildi.  Kabul edilen kararda rejimin ‘geniş ve sistematik bir şekilde insan hakları ve temel özgürlüklerin ihlali’ anlamına gelen çatışmalarda ağır silahlar kullanması da kınandı.

Kararda uluslararası toplumdan 1.5 milyon Suriyeli sığınmacıları misafir eden ülkelere finansal destek verilmesi talep edilirken, sayıları 4.25 milyona varan ve ‘korkunç durumda olan’ ülke içinde göç etmek zorunda kalanlara dikkat çekildi.

Kararda ilk kez Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da yer aldı. Ancak Türkiye ve Arap ülkelerinin SMDK için ‘Suriye halkının tek meşru temsilcisi’ beklentilerinin aksine, “Siyasi geçiş için etkili muhatap temsilci” denildi.  

Fransa BM temsilcisi, bu tanımın ABD ve Rusya’nın hem hükümet hem de muhalifleri müzakerelere teşviki için gerekli olduğunu söyledi.  Ancak Rusya temsilcisi Alexander Pankin, karşı çıktığı ve ‘çok açık tek yanlı’ olarak tanımladığı karar metninin barış girişimlerini tehlikeye sokacağını ifade etti.