BM’den Fransa’da çocuk haklarına saygı gösterilmesi talebi

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi (CRC) tarafından yayınlanan raporda, Fransa’da çocuklara yönelik şiddetin yanı sıra özürlü çocuklara yönelik uygulamalara sert eleştiriler getirildi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi (CRC) tarafından yayınlanan raporda, Fransa’da çocuklara yönelik şiddetin yanı sıra özürlü çocuklara yönelik uygulamalara sert eleştiriler getirildi. Raporda ülkedeki Roman çocuklara yönelik ırkçı ve yaralayıcı tutumlara dikkat çekildi.

CRC raporunda, Fransa’da çocuklara yönelik aile içinde, okulda ve alternatif bakım yurtlarında uygulanan bedensel cezalandırma yöntemleri eleştirildi. Fransa’nın bu tür uygulamalara yönelik net ve kararlı yasaklar getirmesinin istendiği raporda, bakım yurtları ve hastanelerde engelli çocuklara yönelik kötü muamelelere son verilmesi istendi.

Raporda özellikle otistik çocukların nemli ve soğuk battaniyelere sarılması uygulamasının yasaklanması da talep edildi.

‘ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİNİN KİM OLDUĞUNU BİLME HAKKI VAR’ 

Çocukların ‘biyolojik ebeveynlerini bilme hakkına’ dikkat çekilen raporda, Fransız otoritelerin bu hakka saygı göstermesi gerektiği vurgulandı. Raporda, çocukların kardeşlerini bilmesi gerektiği de belirtilirken, doğum sırasında biyolojik babanın kimliğinin açıklanması için annenin onayının alınması zorunluluğunun kaldırılması istendi.

‘ROMAN ÇOCUKLARA YÖNELİK AYRIMCILIĞA SON VERİLSİN’

Çocuk Hakları Komitesi raporunda, Fransa’daki başta Romanlar olmak üzere mülteci çocuklara yönelik ırkçı ve yaralayıcı uygulamalara da yer verildi.

Raporun açıklandığı basın konferansında konuşan Hynd Eyyubi İdrisi, özellikle Calais bölgesindeki ormanlık alanda yaşanan mülteci dramına dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı’nın mülteci çocuklarının haklarının sağlanması yönünde kararname çıkarttığını hatırlatan İdrisi, söz ile eylem arasında ciddi uçurumlar olduğunu vurguladı.

İdrisi, Calais bölgesindeki ormanlık alandaki mülteciler arasında yer alan çocukların sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinden yararlanamadığını söyledi.

İdrisi, mülteci Roman çocukların da ‘alternatif sunulmadan’ aileleriyle birlikte yerlerinden edilmesini sert bir dille eleştirdi.

Raporun duyurulması ardından Çocuk Haklarından sorumlu müsteşarlıktan yapılan açıklamada, Fransa’nın politikalarını CRC’nin tavsiyelerine göre gözden geçireceği savunuldu.