BM’den iklim uyarısı: Distopik gelecek burada

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim değişikliklerinin etkilerine dikkat çekerek “Distopik gelecek zaten burada” diyerek “acil eyleme” çağırdı.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin 54’üncü oturumunun açılışında konuşan Volker Türk, "İklim değişikliği milyonlarca insanı açlığa sürüklüyor. Umutları, fırsatları, evleri ve hayatları yok ediyor. Son aylarda acil uyarılar dünya çapında, tekrar ve tekrar, ölümcül gerçekler haline geldi” dedi.

Türk, "Daha fazla uyarıya ihtiyacımız yok. Distopik gelecek zaten burada. Şimdi acil eyleme ihtiyacımız var. Ve ne yapacağımızı da biliyoruz. Asıl soru şu: Bizi durduran nedir?” diye ekledi.

Bu alarm çığlığı, birçok gözlemcinin umutlarının aksine, G20'nin bu hafta sonu fosil yakıtlardan çıkış çağrısında bulunamamasının ardından geldi.

İklim değişikliği nüfus hareketlerini artırırken İnsan Hakları Yüksek Komiseri, göç yollarında hayatını kaybeden göçmenlerin trajedisine "kayıtsızlık" gösterilmesine tepki gösterdi.

Volker Türk, haziran ayında Yunanistan açıklarında meydana gelen tek bir gemi kazasında hayatını kaybeden 600'den fazla göçmen dahil olmak üzere, "Bu yıl Akdeniz'de ölü veya kayıp olarak ilan edilen 2 bin 300'den fazla kişiye ilişkin kayıtsızlık karşısında şok oldum" dedi.

BM yetkilisi "Korunma arayan insanların sürekli olarak geri itildiği ve sınır dışı edildiği Manş Denizi, Bengal Körfezi ve Karayipler dahil olmak üzere dünyanın başka yerlerinde çok daha fazla sayıda göçmen ve mültecinin öldüğü açıktır" şeklinde konuştu.

Ayrıca sınır dışılar ve hızlandırılmış sınır dışı etme prosedürlerinin ciddi sorunlara yol açtığı Amerika Birleşik Devletleri-Meksika sınırındaki duruma da dikkat çeken Volker Türk, Suudi Arabistan sınırında göçmenlere karşı işlenen infazlar ve kötü muamelelere de açıklık getirilmesini istedi.

Yüksek Komiser konuşmasında ayrıca dünya çapındaki insan hakları ihlallerinin uzun bir listesini vererek Çin, İran ve Pakistan'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeyi eleştirdi.