BM’den Suriye’ye ‘kimyasal’ çağrısı

BM’den Suriye’ye ‘kimyasal’ çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Şam yönetimine yaptığı çağrıda BM uzmanlarının kimyasal silah suçlamalarını araştırmasına izin vermesini istedi.

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştükten sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Ban Ki-moon, “Uzmanlarımız potansiyel olarak kimyasal silah kullanıldığı alanlara gitmeye hazırdır” dedi.

Başar el Esad rejimi ile silahlı gruplar karşılıklı olarak birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçluyor.  

6 Mayıs günü BM bağımsız soruşturma komisyonu üyesi İsviçreli eski savcı Carla Del Ponte, İsviçre medyasına yaptığı açıklamada, topladıkları tanıklıklar doğrultusunda Suriye'de Batı medyasının "isyancı" olarak adlandırdığı silahlı grupların uluslararası hukuk tarafından yasaklanan kimyasal bir madde olan sarin gazı kullandığı sonucuna vardığını söylemişti. Buna karşın başta Türkiye olmak üzere birçok ülke Esad rejiminin kimyasal silah kullanmakla suçluyor.  Batılı liderler yaptıkları açıklamalarda, kimyasal silah kullanıldığı yönünde kanıtlar olduğunu ifade ederken, kimin kullandığı ve kullanılan kimyasal maddenin türü konusunda net bir ifade kullanmıyorlar.

Moskova’daki basın toplantısında Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bu konuda bir soruşturma isterken, Rusya’nın Başar El Esad rejimine yönelik silah satışı karşısındaki büyük tepkileri de anlamadığını ifade etti.

ACİLEN ULUSLAR ARASI BİR KONFERANS TOPLANMALI

BM Genel Sekreteri ve Rus Dışişleri Bakanı Karadeniz kıyısındaki olan Soçi’de düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye’de akan kanı durdurmak için acilen uluslar arası bir konferans yapılması çağrısında bulundu.  Ban Ki-moon, “Hazırlığı yapılan bu toplantı mümkün onan en kısa sürede yapılmalı” dedi. Lavrov da “Ne kadar hızlı olursa, o kadar iyi olacak” diye ekledi.