BM: Derna’daki felakette ölü sayısı 11 bin 300’e yükseldi

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre Libya’da bir hafta önce meydana gelen sel felaketlerinde sadece Derna kentinde hayatını kaybedenleri sayısı 11 bin 300’e yükseldi.

OCHA, 10 Eylül günü Libya’nın doğusunu vuran Daniel fırtınasını yol açtığı sel felaketlerinde bilançonun daha ağırlaştığını belirtti.

OCHA, Derna kentinde en az 11 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 10 bin 100 kişinin ise hala kayıp olduğunu kaydetti.

Felaketin ülkenin doğusundaki başka yerlerde de 170 kişinin hayatına mal olduğu belirtildi.

OCHA, "Arama ve kurtarma ekipleri gece gündüz çalışırken, bu rakamların artması bekleniyor" uyarısında bulundu.

Her gün onlarca ceset, sellerin harap ettiği mahallelerin enkazı altından ya da açık denizden çıkarılarak ıssız bir arazinin ortasına gömülüyor.

"İnsani durum özellikle Derna'da kasvetli olmaya devam ediyor" diyen OCHA, kentte içme suyu bulunmadığını ve en az 55 çocuğun kirli su içerek zehirlendiğini belirtti.

Daniel Fırtınası, pazar gecesi Libya'nın doğusundaki Derna şehrinin yukarısındaki iki barajı patlatarak tsunami benzeri bir felakete neden olmuştu. 100 bin nüfuslu kentte ev bloklarının tamamı yıkıldı.

Çeşitli rapor ve araştırmalara göre, Derna'da yıkılan iki barajda 1998 yılından itibaren çatlaklar görüldü ancak hiçbir zaman onarılmadı.