BM, Efrîn ve Guta’ya engelsiz giriş istedi

Türk devletinin Efrîn’e giriş-çıkışları yasakladığı bir sırada Birleşmiş Milletler, yerlerinden zorla edilen siviller için Efrîn ve Guta’ya tam giriş sağlanmasını istedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), son günlerde Efrîn çevresindeki çatışmalar sırasında 104 bin dolayında kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Yüksek Komiserliğin sözcüsü Andrej Mahecic, Doğu Guta ve Efrîn’in kitlesel göçlere yol açan gelişmelerden “çok kaygılı” olduklarını belirtti.

Cenevre’de basın toplantısı düzenleyen Mahecic, “Bu kişiler yanlarına hiçbir şey almadan gittiler. Kıyafet ve barınma yeri gibi her şeye ihtiyaçları var” dedi.

UNICEF sözcüsü Marixie Mercado da Doğu Guta’dan tahliye edilen 50 bin kişinin yüzde 70’inin kadın ve çocuk olduğunu belirterek, çok sayıda çocuğun ishal ve solunum zorluklarını yaşadığını ve hayatlarının tehlike altında olduğunu kaydetti.

Mercado, UNİCEF’e göre yaklaşık 100 bin kişinin halen Efrîn bölgesinde bulunduğunu ve bunların yarısının çocuk olduğunu sözlerine ekledi.