BM Güvenlik Konseyi'ne 'El Nusra' çağrısı

BM Güvenlik Konseyi'ne 'El Nusra' çağrısı

Suriye Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nden El Nusra Cephesi'ni, El Kaide ile bağlantılı olarak aranan kişi ve örgütler listesine almasını istedi.  Bu kara liste ağır yaptırımlar öngörüyor. Suriye muhalefetinin temel bileşenlerinden biri olan  Yerel Komiteler Koordinasyonu da  El Kaide lideri tarafından yapılan Suriye'de bir İslam Devleti kurulması açıklamasına sert tepki gösterdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı başvuruda El Kaide ile bağlantılı örgütlerin birleştirildiği listeye El Nusra'nın da eklenmesini istedi.

Öte yandan Yerel Komiteler Koordinasyonu da bir açıklama yaparak El Kaide şefinin Suriye'de bir İslam devleti kurulması açıklamasını reddetti. Koordinasyon, "Suriye içişlerine bu açık karışmayı kınıyoruz ve sadece Suriyelilerin ülkelerinin geleceği hakkında karar vereceğini belirtiyoruz" dedi.

Pazar günü islamcıların bir internet sitesinde yer alan sesli mesajda El Kaide'nin lideri silahlı gruplara çağrıda bulunarak silahlı gruplardan "Halifeliğin kurulması yolunda bir aşama olan cihatçı bir İslam devleti için çabalarını arttırmalarını" istemişti.

Koordinasyon ise devrimin özgürlük, adalet ve demokratik, çoğulcu ve sivil bir devlet için başlatıldığını belirterek, "Bizim bu faşist devletin yıkılmasından sonraki hayalimiz siyasi özgürlükler, insan hakları ve vatandaşlar arasında eşitlik temelli bir rejim kurmaktır" dedi.

Suriye'deki çatışmalarda önde yer alan El Nusra Çarşamba günü yaptığı açıklamada El Kaide lideri Ayman El Zewahiri'ye bağlılıklarını ifade etti.

Suriye muhalefetinin başındaki Ahmet Moaz El Katib de El Kaide şefinin açıklamalarına tepki gösterdi. El Katid, Facebook sayfasında "El Kaide'nin düşüncesi bize uymuyor ve Suriye'deki devrimciler bu konuda açık bir tavır almalıdırlar" diye belirtti.