BM: Haiti’deki çete şiddeti 2 bin 400'den fazla kişiyi öldürdü

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Haiti’de yaşanan çete şiddeti yılın başından bu yana giderek kötüleşirken, 2 bin 400’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OCHR) sözcüsü Ravina Shamdasani, Cenevre'de düzenlenen bir BM brifinginde, "Bu yıl 1 Ocak ile 15 Ağustos arasında en az 2.439 kişi öldü ve 902 kişi yaralandı” dedi.

Devam eden çete şiddetine ve güvenlik ortamının yok edilmesine yanıt olarak, “Halk Adaleti” hareketleri veya öz savunma gruplarında artış olduğu kaydedildi.

Shamdasani,  “24 Nisan'dan Ağustos ortasına kadar 350'den fazla kişi yerel halk ve öz savunma grupları tarafından linç edildi. Öldürülenler arasında 310 şüpheli çete üyesi, 46 halk üyesi ve bir polis memuru var” dedi.

11-15 Ağustos tarihleri ​​arasında daha da yoğunlaşan şiddet dalgası karşısında BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM Genel Sekreteri’ne çağrıda bulunarak, BM üyesi olmayan çok uluslu bir gücün Haiti polisine yardım etmesi için girişimde bulunmasını istedi.

Şubat ayında ülkeyi ziyaret eden Volker Türk, "Haiti halkının insan hakları korunmalı ve mağduriyetleri hafifletilmelidir" demişti.

Haiti, yıllardır çetelerin hakimiyetini güçlendiren derin bir ekonomik, güvenlik ve siyasi krize saplanmış durumda.

Bu silahlı çeteler, Haiti başkentinin yaklaşık yüzde 80'ini kontrol ederken, şiddet içeren suçlar sıklıkla yaşanıyor.