BM : Kentleri kuşatarak açlığa mahkum etmek ‘savaş suçu’dur

Milyonlarca kişinin insani yardımlardan mahrum olduğu ve yüz binlercesinin kuşatma altındaki kentlerde yaşam mücadelesi verdiği Suriye’ye ilişkin BM’den sert açıklama geldi.

Milyonlarca kişinin insani yardımlardan mahrum olduğu ve yüz binlercesinin kuşatma altındaki kentlerde yaşam mücadelesi verdiği Suriye’ye ilişkin BM’den sert açıklama geldi. Genel Sekreter Ban Ki-moon, rejim ve muhaliflere çağrı yaparak, ‘savaş suçu’ olarak nitelediği kuşatmalarla açlığa mahrum etme siyasetini terk etmelerini istedi.

Suriye’de başta Madaya olmak üzere birçok kentte yüz binlerce insanın kuşatma altında olduğunu hatırlatan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, kentlerde yaşayan bireyleri aç bırakarak teslim olmaya zorlamanın ‘savaş suçu’ olduğunu söyledi.

Hem Beşar Esad rejimine hem de muhalif silahlı gruplara seslenen Ban, bu uygulamaların Uluslararası İnsancıl Hukuk kapsamında yasaklandığını vurguladı.

Bölge ülkelerine de seslenen Ban, bu ülkelerin etkilerini kullanarak, insani yardımların ulaştırılamadığı kentlere yardım gönderilmesi için çaba sarfetmelerini istedi.  

BM’ye göre, Suriye’de yaklaşık 4,5 milyon kişi insani yardımların ulaştırılmasının zor olduğu bölgelerde yaşıyor. Kuşatma altındaki kentlerde yaşayanların sayısı ise 400 bin olarak tahmin ediliyor.

BM Genel Sekreteri, 25 Ocak’ta Cenevre’de başlayacak Suriye görüşmelerinde sivillere yapılacak insani yardımların önünün açılması konusunun da ele alınmasını istiyor.