BM: Kolombiya’da kokain üretiminde rekor artış var

Birleşmiş Milletler (BM) dünyanın önde gelen kokain üreticisi Kolombiya'nın 2022 yılında beyaz toz üretimi ve koka ekiminde yeni bir rekora imza attığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Ofisi (Undoc) tarafından hazırlanan rapora göre, koka yaprağı ekimi 2022 yılında neredeyse yüzde 13 oranında artarak 230 bin hektarlık rekor bir alana ulaştı.

Ülkede 2021 yılında zaten 204 bin hektar koka tarlası vardı ve bu rakam 2020 yılına göre yüzde 43'lük bir artışa işaret ediyordu.

2022'de koka tarlasındaki artışta bir yavaşlama tespit edilse de BM'nin kokain üretimini izlemeye başladığı 2001 yılından bu yana kaydedilen en yüksek rakamı ifade ediyor.

Ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'ya yönelik uyuşturucu üretimi de 2022 yılında önemli ölçüde arttı. Kokain üretimi 1.400 tondan 1.738 tona yükseldi.

Bu artış eğilimi, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede benimsenen “sert yaklaşıma” rağmen 2014 yılından bu yana pekişti. Koka ekiminin yüzde 65'i, güneyde Ekvador ile sınırı olan Narino ve Putumayo illeri ile kuzeydoğuda Venezuela sınırındaki Nord Santander ilinde yoğunlaştı.

Rapora göre ülkenin geri kalanı "koka ekim alanlarının yüzde 3'lük bir artışıyla nispeten istikrarlı bir davranış sergiledi".

Undoc, Kolombiya'daki 1.122 belediye bölgesinin 185'inde koka yaprağı yetiştirildiğini kaydediyor.

Uyuşturucu ekim alanlarının neredeyse yarısı (yüzde 49) yerli rezervlerinde bulunuyor. Ekim alanları yüzde 15’i orman rezervlerinde, yüzde 19’u Afro-Kolombiya bölgelerinde ve yüzde 5’i doğal parklarda yer alıyor.

Kolombiya, Peru ve Bolivya'nın önünde dünyanın açık ara en büyük koka yaprağı yetiştiricisi olmaya devam ediyor. Teorik olarak uyuşturucuya karşı savaşı finanse eden Amerika Birleşik Devletleri, Kolombiya kokaininin önde gelen tüketicisi durumunda.

GUSTAVO PETRO: UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE POLİTİKASI BAŞARISIZ

Endişe verici bu rakamların 2023 yılında da tersine dönmesi beklenmiyor. Rapor, 2022’de seçilen solcu başkan Gustavo Petro'nun uyuşturucuya karşı savaş ile kendisinden önceki muhafazakar ve liberal iktidarların baskı politikalarının "başarısız” olduğunu sürekli ifade ettiği bir sırada yayınlandı.

Petro, bu hafta sonu Cali'de (güneybatı) düzenlenen Latin Amerika zirvesinde, Meksikalı mevkidaşı Andrés Manuel Lopez Obrador ile birlikte aynı gözlemi tekrarladı. İki devlet başkanı, Kolombiya ve Meksika'nın bu savaşın "en büyük mağdurları” olduğunu belirtti.

"Uyuşturucuya karşı savaş olarak bilinen politika başarısız oldu. Hiçbir amaca hizmet etmiyor" diyen Petro, baskının sadece mafyaları zenginleştirmeye ve şiddeti tırmandırmaya yaradığını, sorunun altında yatan nedenlerle mücadele edilmediğini kaydetti.

Yirmi kadar Latin Amerika ve Karayip ülkesinden temsilciyi bir araya getiren zirvede López Obrador ise gençlerin uyuşturucu kartellerine katılmasının “işsizlik, düşük ücret ve eğitime yetersiz erişim” gibi nedenleriyle mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

Bu gözlemin ardından Kolombiya, önümüzdeki birkaç gün içinde, suç örgütlerinin hem dağıtılmasını hem de etkilerinin azaltılması amacıyla yeni bir narkotikle mücadele politikası benimsemeye hazırlanıyor. Yeni politika ile aynı zamanda, "üretim zincirindeki en zayıf halkaya, yani küçük çiftçilere fayda sağlayan yasal ve alternatif ekonomileri teşvik ederek bölgesel dönüşümü teşvik etme" hedefleniyor.