BM : Somali’de 275 bin çocuk açlıktan ölmeyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) açlık tehlikesinin giderek arttığı Somali’ye acil yardım çağrısında bulunurken, kötü beslenen 275 bin çocuğun açlıktan ölme riski olduğu uyarısında bulundu.

Londra’da Somali’ye yardım için toplanan uluslararası konferansın açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Somali’ye insani yardımlar için bu yıl 900 milyon dolar daha fona ihtiyaç duyduklarını söyledi. Guterres, söz konusu fonların yıl sonuna kadar yapılacak yardımlar için gerekli olduğunun altını çizdi.

Antonio Guterres, El Kaide’ye bağlı Eş Şebab çeteleriyle savaşın devam ettiği 11 milyon nüfuslu ülkede 6 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu kaydetti. Guterres, açlıktan ölüm riskiyle karşı karşıya olan çocukların sayısının ise en az 275 bin olduğunu dile getirdi.

Belirli aralıklarla kesilmiş olsa da 1991 yılından bu yana iç savaşın devam ettiği Somali’de ordunun El Şebab çetelerine karşı yetersiz kalması nedeniyle Afrika Birliği’ne bağlı askeri birlikler müdahalede bulunmuştu. Çetelerin 2010 yılında başkent Mogadişu’dan çekilmesine rağmen birçok bölgede kanlı saldırıları devam ediyor.

Britanya hükümetinin ev sahipliğinde Londra’da yapılan konferansta Somali’ye yapılacak insani yardımlar ele alınıyor.