BM soruşturması: Suriye'de isyancılar Sarin gazı kullandı

BM soruşturması: Suriye'de isyancılar Sarin gazı kullandı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen soruşturmada Suriye'de silahlı grupların, uluslararası hukukça yasaklanan sarin gazı kullandığı belirlendi.

BM bağımsız soruşturma komisyonu üyesi İsviçreli eski savcı Carla Del Ponte, İsviçreli bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, topladıkları tanıklıklar doğrultusunda Suriye'de Batı medyasının "isyancı" olarak  adlandırdığı silahlı grupların uluslararası hukuk tarafından yasaklanan kimyasal bir madde olan sarin gazı kullandığı sonucuna vardığını söyledi.

Ponte, şu ana kadar yürütülen soruşturmada Suriye hükümet güçlerinin kimyasal silah kullandığı sonucuna varmadıklarını ifade etti.

İsviçreli eski savcı, kimyasal maddeye maruz kalanların tedavi edilme biçimlerinden hareketle "Güçlü ve somut şüpheler var ama henüz tartışma götürmez kanıt yok" diyen savcı, sarin gazının kullanıldığı koşullara ilişkin detay vermedi.

İsviçre'deki italyan dilli radyoya da mülakat veren eski savcı, "Elde ettiğimiz tanıklıklara göre, isyancılar sarin gazına başvurarak kimyasal silahlar kullandı" dedi.

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi eski savcısı Ponte, "Soruşturmalarımızın yeni tanıklıklarla daha da derinleştirilmesi, incelenmesi ve doğrulanması gerekiyor, ama şu ana kadar elde ettiklerimize göre, şimdilik rejime karşıtı muhaliflerdir sarin gazını kullanan" diye ekledi.

1988'de 5 bini aşkın Kürdün katledildiği Halepçe katliamında Sadam rejimi tarafından da kullanılan sarin gazı aşırı zehirli bir sinir ajanıdır. Vücuttaki sinir sistemlerinin dengesini bozarak felç yapan bu kimyasal maddenin çok küçük bir damlası bile öldürücü olabiliyor.  1991'de Birleşmiş Milletler tarafından kitle imha silahları kategorisine alınan sarin gazının üretimi ve depolanarak saklanması 1993'te Kimyasal Silahlar Konvansiyonu tarafından yasaklandı.

Kimyasal silahların kullanımı konusunda Suriye rejimi ve muhalefet karşılıklı olarak birbirini suçluyor. Özellikle Halep ve Şam çevresinde bu silahların kullanıldığı yönünde iddialar var. Bu saldırılardan birinin hedefi Kürtlerdi. 13 Nisan günü Suriye rejimi helikopterleri Halep'te Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksut (Şêx Meqsûd) mahallesine bomba yağdırdı. Saldırıda iki çocuk ve bir kadın hayatını kaybederken, 16 kişi de yaralandı. ANF'nin yayınladığı görüntülerde, sürekli titreyen, yarı baygın ve ağızları ile burunlarından beyaz bir köpük çıkan yaralılar görünüyordu. Doktorlar, bombardımanda kimyasal silah kullandığını söylerken, görgü tanıkları helikopterlerden konserve kutularına benzeyen bombalar atıldığını belirtiyordu.Kürt ordusu YPG, saldırıda kullanılan silahların kimyasal içerikli olup olmadığı ve kimler tarafından kullanıldığını tespit etmek için bir soruşturma başlattıklarını bildirmişti.

Rejim ve silahlı muhalefet karşılıklı olarak, Aralık'ta Humus, Mart'ta ise Halep ve Şam'da üç kez kimyasal silah kullanıldığı yönünde birbirlerini suçlamıştı.

Washington da son açıklamasında Suriye hükümet güçlerinin  "farklı derecelerdeki kesinlikte" sarin gazı kullandığı sonucuna vardıklarını söyledi.  Ancak geçen hafta ABD Başkanı Barack Obama, bu silahların nasıl, ne zaman ve kim tarafından kullanıldığını bilmedikleri yönüne açıklamada bulundu. 

İlgili haber:

Kimyasa silah kullanmadan öldürmek normal mi?