BM: Sudan’da her saat bir çocuk katlediliyor ya da yaralanıyor

Birleşmiş Milletler, Sudan’da 100 gündür süren savaşta her saat bir çocuğun katledildiği, yaralandığı ya da saldırıya uğradığını açıkladı.

15 Nisan’dan bu yana General Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı general Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor. Bu iki güç, daha önce ittifaktılar. İktidarı ele geçirmek için savaşan taraflar “ya zafer ya da ölüm” diyerek, insani krize rağmen savaşı sürdürüyor. 

Şimdiye kadar en az 3900 kişinin öldürüldüğü belirtiliyor ancak gerçek bilançonun daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

BM’ye bağlı UNICEF’ya göre öldürülenler arasında en az 435 çocuk var. Ayrıca 2025 çocuk da yaralandı.

UNICEF, yaptığı açıklamada "Her gün çocuklar öldürülüyor, yaralanıyor, kaçırılıyor ve ellerinde kalan tek şey hasar görmüş ya da yağmalanmış okullar, hastaneler ve altyapılar” dedi.

UNICEF, "Önceki şiddet döngülerini yaşamış olan ebeveynler ve büyükanne ve büyükbabalar, artık çocuklarının ve torunlarının da aynı korkunç deneyimleri yaşadıklarını görüyorlar" diye ekledi  

BM’ye bağlı kurum, her saatte bir kişiye denk gelen 2.500 ciddi çocuk hakları ihlali yaşandığını belirtirken, "gerçekte çok daha fazla" olduğunu kaydederek, “14 milyon çocuğun insani desteğe ihtiyacı var” dedi.

Son savaşta Sudan'da 3,3 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların 700 binden fazlası ülkeyi terk etti. Milyonlarca kişi ise açlığa sürüklendi.

Mevcut durumda 48 milyon Sudanlının yarısından fazlasının hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyacı var, ancak yetkililerden izin alınamaması ve uluslararası bağışçılardan fon sağlanamaması nedeniyle STK'lar ve BM yardım etmekte güçlük çekiyor.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC), "Sudan, bir araya geldiğinde benzeri görülmemiş bir dizi krizle boğuşarak çöküşün eşiğinde" uyarısında bulundu.

NRC, "Savaşın ilk 100 günü terör ve yıkım getirdi ve sonraki 100 gün kesinlikle daha kötü olacak. Şiddet azalmıyor ve önümüzdeki haftalar yıkıcı seller, yerinden edilmeler ve salgın hastalıklar getirebilir" diye ekledi.

Yaşanan çok yönlü insani krize rağmen savaşın tarafları şiddetten vazgeçmiyor. Ülkedeki sayısız silahlı grup ayakta kalmaya çalışırken bile düzenli olarak yeni cepheler açılıyor.