BM: Suriye’de binlerce kişi açlıktan ölebilir

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Huseyin, Suriye’de kuşatılmış alanlardaki gıda ambargosu nedeniyle binlerce kişinin açlıktan ölebileceği uyarısında bulundu.

Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyi’nin yıllık oturumunda açılış konuşmasını yapan El Hüseyin, “Suriye’nin kent ve köylerinde 450 bini aşkın kişi mahsur kalmış durumda. Bazıları yıllardan beridir böyle yaşıyor” dedi.

El Huseyin, “Gıda, ilaç ve diğer acil insani yardım ürünleri tekrarlanan bir şekilde engelleniyor. Binlerce kişi açlıktan ölebilir” diye ekledi.

Cenevre’deki Uluslar Sarayı’nın insan hakları salonunda konuşan El Hüseyin, “Kasıtlı bir şekilde gıdadan mahrum bırakmanın savaş silahı olarak kullanılması tartışmasız yasaktır. Bununla birlikte kuşatma da aynı şekilde yasaktır” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler, Cumartesi günü yürürlüğe giren “düşmanlıklara son” anlaşması ardından, insani yardımlarını arttıracağını açıkladı. BM, gelecek beş gün içerisinde rejim ve silahlı grupların kuşatması altındaki 150 bini aşkın kişiyi yardım ulaştırmayı umuyor.

BM’nin Suriye insani işler koordinatörü Yakub El Hillo, yardımların Pazartesi gününden itibaren Şam bölgesindeki silahlı grupların elinde bulunan Muadamiye el Şam’a gönderileceğini belirtti. Bu yerleşim birimi rejim güçlerinin kuşatmasında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, girişi zor alanlardaki 1.7 milyon dolayındaki kişiye de yardım ulaştırmak için çatışmanın taraflarından yeşil ışık bekliyor.

Dünya Sağlık Örgütü de sağlık yardımının ulaştırılması için geçiş izni verilmesini istedi.

Suriye’de 2011’de başlayan savaşta şu ana kadar BM’ye göre 270 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi göçe maruz kaldı.