BM: Suriye’deki zorla kayıplar insanlığa karşı suçtur

BM: Suriye’deki zorla kayıplar insanlığa karşı suçtur

Mirleşmiş Milletler’in Suriye’ye ilişkin uluslar arası soruşturma komisyonu yayınladığı raporda rejim güçleri tarafından gerçekleştirilen zorla kayıpların insanlığa karşı suç teşkil ettiğini belirtti.

Başkanlığını Brezilyalı yargıç Paulo Sergio Pinherio’nun yaptığı Soruşturma Komisyonu, olayların başladığı 2011’den bu yana Şam yönetiminin zorla kaybetme politikası izlediği suçlamasında bulundu. 

Soruşturma Komisyonu Cenevre’de bugün yayınlanan 10 sayfalık raporda, “Hükümet güçleri tarafından sivil nüfusa yönelik geniş ve sistematik saldırılar çerçevesinde gerçekleştirdiği zorla kayıplara inanmak için geçerli nedenler var” dedi.  Raporda, “Bu yıldırma kampanyası bir savaş taktiği olarak kullanıldı” diye belirtildi.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturulan Soruşturma Komisyonu, çoğunluğu yetişkin erkeklerden oluşan sivillerin silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri ile hükümet yanlısı milisler tarafından kitlesel tutuklamalar, ev baskınları, kontrol noktaları ve hastanelerde alıkonulduğunu belirtti.

Rapor,  alıkoymaların genellikle cezalandırma amaçlı olduğuna dikkat çerken, özellikle askerden kaçanlar, militanlar, savaşçılar ve muhaliflere sağlık hizmeti sunan kişilerin aile bireylerini hedef aldığını kaydetti.

Yetkililerin kayıplara ilişkin bilgi vermediği tepkisinde bulunan Komisyon, bazı silahlı muhalif grupların da giderek daha fazla kişiyi takas yapmak veya fidye için alıkoyduğunu ifade etti.  Komisyon, ancak bu kaçırma olayları ailelerinden gizlenmediği için “zorla kayıp” olarak değerlendirilemeyeceğini savundu. 

Komisyon, ancak bu son aylarda bazı grupların uluslar arası insan haklarına aykırı zorla kayıp olarak değerlendirilebilecek uygulamalara karıştığını belirtti.