BM Suudiler ve İran için devreye giriyor

İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik devam ederken, Birleşmiş Milletler de (BM) devreye girmeye hazırlanıyor.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik devam ederken, Birleşmiş Milletler de (BM) devreye girmeye hazırlanıyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Riyad ve Tahran’da sorunu çözmeye çalışacak.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gitmek üzere yola çıktığını duyurdu. Dujarric, Özel Temsilci’nin Riyad’daki görüşmelerden sonra İran’ın başkenti Tahran’a geçeceğini belirtti.

Öte yandan, iki ülke arasındaki gerginliğin başlamasıyla birlikte Yemen’deki çatışmalar da tırmanıyor. Hafta sonunda Şii din adamlarından Ayetullah Nemr el Nemr’in idamı ardından başlayan gerginlikler Yemen’e de yansımış, Suudiler öncülüğündeki koalisyon güçleri ateşkesi bozarak, Yemenli Şii hareketi Husilere yönelik bombardımanları yeniden başlatmıştı.

BM’nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Uld Şeyh Ahmed de yarın Riyad’a giderek, Yemen’deki bombardımanların durdurulması için çaba gösterecek.

El Nemr’in idamı ardından İran’ın yanı sıra Şiilerin yaşadığı diğer Ortadoğu ülkelerinde sert protesto eylemleri düzenlenmiş, Tahran’daki Suudi Büyükelçiliği ateşe verilmişti. Olaylar ardından Suudi Arabistan, İranla diplomatik ilişkileri kestiğini ve diplomatların ülkeyi terk etmesi gerektiğini duyurmuştu.