BM Tunus ve Libya arasında yaşanan göçmen trajedisine son vermeye çağırdı

Birlemiş Milletler, Tunus’un Libya ve Cezayir ile olan sınırlarının yakınında felaket koşullarda haftalardır mahsur kalan göçmen ve mültecilerin kurtarılması için “acil özüm” çağrısında bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) yaptıkları ortak açıklamada “Bu trajedi durmalı” dedi.

Her iki BM örgütü Mahsur kalan yüzlerce kişinin “güvenliği ve sağlığı konusunda derin endişeli” olduklarını belirtti.

Afrikalı göçmenlerin çoğu, 3 Temmuz'da bir Tunuslunun hayatını kaybettiği bir kavganın ardından, Avrupa'ya yasadışı göçün ana çıkış noktası olan Tunus'un Safakes kentinden zor kullanılarak sürüldüler. Sivil toplum örgütleri göçmen ve mültecilerin Libya ve Cezayir sınırları yakınlarındaki çöllük alanlara gönderildiklerini ve kendi kaderlerine terk edildiğini belirtti. Aralarında hamile kadınlar ve çocuklar da vardı.

Bu göçmenler aşırı sıcaklara maruz kalırken, barınağa, yiyeceğe veya suya erişimleri olmadan çöle terk edilmiş durumdalar.

BM kurumları, “Bu koşullarda öncelik hayat kurtarmak olmalı ve mahsur kalanlar güvenli bir yere götürülmeli" dedi.

Tunus ve Libya Kızılay örgütlerinin sınır bölgelerinde yüzlerce kişiye yardımda bulunduğunu vurgulayan UNHCR ve IOM, mevcut durumu "insani bir şekilde" çözmek ve " göç ve iltica yönetimine sürdürülebilir ve kapsamlı bir yaklaşım" için yetkililere destek olmaya hazır olduklarını bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’ye göre, temmuz ayının başından bu yana toplam bin 200 Afrikalı Tunus polisi tarafından Libya ve Cezayir sınır bölgelerine "kovuldu".