BM’ye göre Kuzey Kore militarize olmak için insan haklarını ihlal ediyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Kuzey Kore’yi militarizasyonu büyütmek için insan haklarını “acımasız” ve “hayal edilemez” bir şekilde ihlal ediyor.

Ağustos ayında Güvenlik Konseyi'ne başkanlık eden ABD'nin talebi üzerine, 2017'den bu yana ilk kez düzenlenen iki saatlik kamuya açık toplantı, tamamen Kuzey Kore'deki insan hakları durumuna ayrıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, birçok ihlal sıralayarak, "Atıfta bulunduğum ihlallerin çoğu, Kuzey Kore'nin militarizasyonunun büyümesini destekliyor" dedi.

Türk, siyasi tutuklular ve siyasi tutuklular, hasat için okul çocukları da dahil olmak üzere “geniş çapta zorla çalıştırmaya” başvurulduğunu, “yurtdışındaki işçilerin ücretlerinin müsadere edildiğini” ve tüm bunların askeri devlet aygıtını ve silah üretme kapasitesini büyütmeyi desteklediğini belirtti.

Güvenlik Konseyi ayrıca Kuzey Kore'den kaçan ve ailesi Güney Kore'ye sığınan genç bir “sivil toplum temsilcisini” davet etti. İngilizce bir metin okuyan Ilhyeok Kim, Kuzey Kore halkının "tecrit edilmesini" ve "cezalandırılmasını", "liderlerin lüks yaşamı" için halkın "kanı ve terinin” kullanılmasını kınadı.

Ilhyeok, "Ama hükümet umursamıyor, yalnızca nükleer silahlar geliştirerek ve eylemlerini haklı çıkarmak için propagandasını yayarak gücünü korumakla ilgileniyor" dedi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “sivil toplum temsilcisi”nin sıraladığı ihlalleri ima ederek, “İnsan hakları ihlalleri ve suiistimalleri o kadar korkunç ki hayal bile edilemezler" diye karşılık verdi.

ABD’li temsilciye göre "(Kuzey Kore lideri) Kim Jong Un tarafından totaliter ve baskıcı toplum kontrolü, insan hakları ve temel özgürlüklerin geniş çaplı reddi, rejime yasadışı silah programlarını geliştirmesi için kaynak sağlıyor.”

Kuzey Kore, 2006'dan bu yana uluslararası yaptırımlara maruz kalıyor. 2017'de bu yaptırımlar üç kez arttırıldı. Güvenlik Konseyi’nin, Pyongyang'ı nükleer ve balistik silah programlarını durdurmaya zorlamak adına 2017’de oybirliğiyle aldığı önlemler, özellikle petrol ithalatını sınırlıyor.

Ancak Güvenlik Konseyi 2017'den beri Kuzey Kore konusunda bölünmüş durumda. Mayıs 2022'de Çin ve Rusya, yeni yaptırımlar getiren bir kararı veto etti ve o zamandan beri Kuzey Kore birçok kez füze denemesi yapmasına rağmen Konsey’de herhangi bir karar veya açıklama kabul edilmedi.