BMGK’dan Kuzey Kore’ye yönelik ağır yaptırımlar

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), füze denemeleri nedeniyle tepki çeken Kuzey Kore’ye yönelik ağır yaptırımları kabul etti.

BMGK’de Çin’in de aralarında olduğu tüm üyelerin oy birliğiyle kabul ettiği yaptırımlar kapsamında Kuzey Kore’ye yönelik bugüne kadarki sert önlemlere yenileri ekleniyor. Bu kapsamda tüm BM ülkelerinin Kuzey Kore’den gelen veya bu ülkeye gide tüm ürünleri kontrol etmesi gerekecek.

Yaptırımlar kapsamında Kuzey Kore’ye giden ve yasa dışı mallar taşıdığından şüphelenilen gemilere el konulabilecek. Kuzey Kore’nin askeri programlarını finanse etmesine imkan sağlayacak tüm ihracatları da yaptırım kapsamına alındı.

Kuzey Kore’nin kömür, demir ve demir cevheri ihracatına da yasak getirilirken, ihracatlara sadece Kuzey Kore halkının ‘temel ihtiyaçlarını finanse etmeye’ yönelik olması halinde izin verilecek. Yaptırımlar kapsamında ayrıca Pyongyang yönetiminin altın, titan ve diğer nadir yeraltı madenlerini ihraç etmesine yasak getiriliyor.

BMGK, Kuzey Kore’ye uçak ve füzeleri için kullanacağı yakıtların satışını da yasakladı. Tasarıyla, yurt dışında Kuzey Kore’ye yönelik bankalar nezdinde getirilen kısıtlamalar daha da sertleştirilirken, bu ülkeye mal taşıyan kargo uçuşlarının ‘şüphe halinde’ bloke edilmesi de kararlaştırıldı.

Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze üretiminde adı geçen ve yaptırım kapsamında olan şirketler ile bireylerin sayısı da arttırıldı. ‘Meşru olmayan faaliyetlerde adı geçen’ diplomatların sınırdışı edilmesinin yanı sıra, Kuzey Kore’li üst düzey yöneticilerin lüks ürünleri ithal etmeleri de yasaklandı.

İlk nükleer silah denemesini 2006 yılında yapan Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlar dizisine 2009 ve 2013 yıllarında yenileri eklenmişti.

Dün BMGK’da kabul edilen yaptırımlara Çin’in de onay vermesi dikkat çekerken, bugüne kadarki en ağır yaptırımlar olarak değerlendiriliyor.