BMGK’deki Suriye tasarısında sert tartışmalar

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Suriye’ye ilişkin getirilen tasarının tartışmalarından sonuç alınamadı.

İdlib’de Salı günü yaşanan kimyasal saldırı ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa ve Büyük Britanya tarafından gündeme getirilen Suriye tasarısı dün görüşüldü.

Tasarının görüşmeleri sırasında BMGK’nin daimi üyeleri arasında sert tartışmalar yaşanırken, ülkelerin karşılıklı olarak birbirlerini suçlamaları dikkat çekti. Esad rejimine destek veren daimi üyelerden Rusya tarafından tasarıya sert eleştiriler getirildi.

Rusya’nın BM nezdindeki temsilcisi Vladimir Safronkov, tasarıdaki bazı ifadelerin ‘provokasyon’ niteliğinde olduğunu savunurken, “Böylesi bir süreçte yeni bir tasarıyı kabul etmeye özel bir ihtiyaç görmüyoruz” diye konuştu.

Tasarıyı hazırlayan ülkelerden Britanya’nın temsilcisi Matthew Rycroft ise, Rusya’nın tavrı değişene kadar BMGK’nin bloke olacağını’ söyledi.

Yaklaşık iki saat süren tartışmalara rağmen ABD, Fransa ve Britanya tarafından hazırlanan tasarının oylamasına geçilemedi.

Tasarıda, talep edilmemesine karşılık isim verilmeden Suriye rejimine yönelik yaptırım tehdidinde bulunulurken, Suriye ordusunun hava operasyonlarına ilişkin detaylı bilgiler isteniyor. Tasarıda, Salı gününe ait uçuş planlarının yanı sıra rejim güçlerinin helikopter uçuşlarından sorumlu komutanlarının da isimleri talep ediliyor.