Brezilya eski Cumhurbaşkanı Lula gözaltına alındı

Brezilya’da iki yıldır gündemden düşmeyen Petrobas şirketi etrafından yolsuzluk skandalı soruşturmasında, eski Cumhurbaşkanı Lula gözaltına alındı.

Brezilya’da iki yıldır gündemden düşmeyen Petrobas şirketi etrafından yolsuzluk skandalı soruşturmasında, eski Cumhurbaşkanı Lula gözaltına alındı.

Brezilya siyaset ve ekonomi dünyasını çalkalayan soruşturma, Mart 2014’ten beri yürütülüyor. Soruşturmaya “Lava Jato” (Otomatik Yıkama) adı verilmişti. 

Senato eski Başkanı ve Parlamento eski Başkanı hakkındaki şüphelerin ardından, bu kez eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva topun ağzında bulunuyor. 

Lula, Cuma günü federal polis tarafından evinden yapılan aramalar ardından gözaltına alındı. Operasyon kapsamında toplam 33 adreste arama yapılırken, 11 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 

Savcılık, “Eski Cumhurbaşkanı Lula’nın, tripleks bir apartman ve Atibaia’daki bir evin restorasyonu yoluyla Petrobas ağından para aldığına dair deliller var” dedi.

Lula’nın ve kendi adını taşıyan vakfın basın ataşesi José Chrispianiano, polisin Lula’nın evi, Lula Enstitüsü, birçok iş ortağı ve aile üyelerinin evlerinde aramalar yaptığını bildirdi.

HER YERDE YOLSUZLUK VAR

Brezilya’da 2003 ile 2010 arasında Cumhurbaşkanlığı görevini yapan Lula, inşaat şirketlerinin “hediyeleri”nden faydalandığı, para aklamaya karıştığı ve özellikle tatil evlerine ilişkin bir reform sayesinde yolsuzluğu örtbas etmeye çalıştığından şüphe ediliyor.

İki yıl önce başlayan soruşturma, Petrobas şirketinin önemli sayıda yatırımının yüksek fiyatlarda gösterildiğini ortaya çıkardı. Bu çerçevede yoğun bir rüşvet faaliyetinin yapıldığı belirlenirken, en az yedi partiden siyasetçiler ile dönemin hükümet ve muhalefet üyeleri zan altına alındı.

Petrobas’ın eski müdürü Paulo Roberto Costa bir yıl önce yaptığı itiraflarda, şirket bünyesine yaşananların tüm Brezilya’da yaşandığını söylemişti.  Costa, “Yollar, demiryolları, limanlar, havaalanları, barajlarda yaşanıyor, sadece bilgi edinmek yetiyor” demişti.