Brüksel iki gündür alarmda

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Paris'tekine benzer saldırılar olabileceği endişesiyle birçok kişi evlerine kapandı. Alarm seviyesinin en üst düzeye çıkarıldığı kentte, dün gecesi lokantalar ve barlar, erken kapandı.

Paris'te 13 Kasım'da 130 kişinin öldüğü saldırılarla bağlantılı olarak aranan DAİŞ üyesi Salah Abdeslam'ın bulunması için operasyonlar düzenleniyor. Sokaklarda askerler devriye geziyor.

Kentte Cuma akşamı alarm seviyesi yükseltilmiş, metro kapatılmış ve halka alışveriş merkezleri ve konser salonlarına gitmemeleri çağrısı yapılmıştı. Belçika Başbakanı Charles Michel daha sonra "silah ve patlayıcıları olan bazı kişilerin belki de aynı anda birkaç noktada saldırı planladıklarına dair kesin istihbaratları" olduğunu söylemişti.

Alarm nedeniyle durdurulan Metro seferlerinin bugün öğleden sonra başladı. Kimi Belçikalılar alınan güvenlik önlemlerine destek verirken kimileri de olağanüstü önlemlerin terörizmin amacına hizmet olacağını düşünüyor: "Biz bu şekilde teröristlere yardım ediyoruz. Herkesin evinde olması, dükkanların kapatılması onların hoşuna gider. İstediğimiz gibi yaşamaya devam etmeliyiz."

Öte yandan gelişen şiddet olaylarına karşı Belçika yeni bir güvenlik paketini gündeme aldı. Buna göre  ev baskını veya aramaların 24 saat yapılabilecek. Yurt dışındaki savaş veya çatışmalara katılıp dönenlere hapis cezası verilecek. Nefret içerikli konuşan din adamlarının sınır dışı edilecek. Ruhsatsız dini mekanlar ile nefret söylemi içeren internet siteleri kapatılabilecek.