Buenos Aires'te yarım milyon 'beyaz eşarplı' sokaklara çıktı

Arjantin’de en az yarım milyon kişi beyaz eşarpları ile Buenos Aires sokaklarına çıkarak, Yüksek Mahkeme’nin eski bir işkenceciye ceza indirimini protesto etti.

Plaza de Mayo Anneleri’nin sembolik beyaz eşarplarını kullanan yüzbinlerce kişi, Çarşamba akşamı başkent Buenos Aires’te alanlara çıktı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Yüksek Mahkeme eski bir paramiliter ajan olan Luis Muina’nın hapis cezasını düşürmeyi kabul etmişti. Askeri diktatörlük döneminde muhalifleri alıkoymak ve işkence yapmakla suçlanan Muina, 13 yıl hapse mahkum edilmişti.

Muina, “İkiye bir” adıyla bilinen yasadan yararlanmıştı. Bu yasa, cezaevinde geçirilen her günü, iki gün olarak sayıyor. Bu yasa çıkarılırken cezaevi nüfusunun azaltılması hedeflenmiş, ancak herhangi bir sınır konulmamıştı.  Adli mahkûmlardan, insanlığa karşı suç işleyenlere kadar her mahkuma uygulandı. İşkenceci Luis Muina da bundan yararlanan ilk mahkumlardan biri oldu. Yargılanmadan önce dokuz yıldan fazla süre boyunca cezaevinde kaldı.

Eski rejimin iki işkencecisi daha, yasadan yararlanmak için başvurdu. Bu da halkın sert tepkisine yol açtı. Salı günü federal bir mahkeme alınan kararı “anayasaya aykırı” buldu.

Tepkiler üzerine önce vekiller, ardından da senatörler Çarşamba günü acil bir şekilde toplanarak, Yüksek Mahkeme’nin kararına sınır koyan bir yasayı kabul ettiler. Buna göre insanlığa karşı suçların failleri ceza indiriminden yararlanamayacaklar.

Yüksek Mahkeme’nin kararı özellikle sokakların tepkisine çarptı. Buenos Aires’te organizatörlere göre en az yarım milyon kişi toplandı. Eyleme 40 yıldır kayıp çocukları için hakikati arayan Plaza de Mayo Anneleri de katıldı.

Annelerden Estela de Carlotto, Lita Boitano ve Taty Almeida, “Sayın yargıçlar, bir daha asla soykırım failleri özgür bırakılamaz. 30 bin tutuklu ve kayıp var” dedi.

Benzer eylemler Arjantin’in diğer birçok kentinde de gerçekleşti.