Büyükşehirlerde çevre ve gürültü kirliliğine karşı E-Otobüs tercihi

Büyükşehirlerde çevre ve gürültü kirliliğine karşı E-Otobüs tercihi

Küresel ısınmaya yol açan hava kirliliğinin önlenmesi için toplu taşımacılıkta getirilen yenilikler artıyor. Almanya’nın Hamburg kent belediyesi, 2020 yılına kadar toplu taşımacılıktaki tüm otobüsler elektrikle çalışan E-Bus modelleriyle değiştirmek istiyor.

Almanya’nın kuzeyindeki kentte, Hamburg-Holstein Toplu Taşımacılık Şirketi (VHH) tarafından satın alınan ilk elektrikli otobüs hizmete girdi. Blankenese semtinde hizmete giren elektrikli otobüslerin en önemli özelliği tümüyle elektrik enerjisiyle çalışması.

E-Bus modeli otobüsün üst kısmına yerleştirilen aküler ile yaklaşık 100 kilometre yol alınabilirken, akülerin şarj edilmesi işlemi ayrı bir istasyonda yapılıyor. Saatte maksimum 50 kilometre yapan otobüsün 100 kilometrede harcadığı enerji ise sadece 122 kilowatt.

İtalyan Rampini şirketi tarafından üretilen elektrikli otobüsler, 200 bin euroluk fiyatıyla klasik dizel motorlu otobüslere nazaran iki kat daha pahalılar. Ancak, dizel motorların yağ ve diğer bakımları bu otobüsler için gerekli değil.

Debriyaj ve gaz pedalı gibi parçalara ihtiyaç duyulmayan E-Bus’ların bir diğer avantajı ise, fren esnasında aküsünün az da olsa yeniden şarj olması.

E-bus, klasik dizel motorların saldığı egzoz gazlarının olmaması nedeniyle de hava kirliliğinin önlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, daha az gürültülü olması sayesinde kalabalık büyükşehirlerdeki gürültü kirliliğinin az da olsa azaltılmasına katkı sunuyor.

Hamburg kent belediyesi, 2020 yılına kadar kentteki tüm otobüsleri E-Bus modelleriyle değiştirmeyi planlıyor.