CAR : DAİŞ’e giden patlayıcı parçalarının önemli bir kısmı Türkiye’den

Merkezi Londra’da bulunan Conlifct Armament Research (CAR) kuruluş tarafından hazırlanan rapora göre, DAİŞ çetelerinin bomba ve patlayıcı imalatında kullandığı 700 kadar farklı parça ve bileşenin önemli bir kısmı Türkiye’den geliyor.

Merkezi Londra’da bulunan Conlifct Armament Research (CAR) kuruluş tarafından hazırlanan rapora göre, DAİŞ çetelerinin bomba ve patlayıcı imalatında kullandığı 700 kadar farklı parça ve bileşenin önemli bir kısmı Türkiye’den geliyor. Raporda, Türk hükümetinin konuya ilişkin araştırma için işbirliği yapmayı reddettiği de vurgulandı.

CAR raporunda, DAİŞ çetelerinin kullandığı patlamış veya patlamamış halde ele geçirilen bombaların imalatında kullanılan 700 kadar değişik parça ürünün menşei araştırıldı. Bu parçaların 51 kadar farklı şirket tarafından satıldığı belirtilen raporda, en az 13 Türk şirketinin yer aldığı kaydedildi.

Türk menşeli bomba imal parçaları ilk sırada yer alırken, Hindistan’dan 7 kadar şirketin ürettiği parçaların da DAİŞ çetelerince bomba yapımında kullanıldığı belirtildi. Bazı Amerikan, Japon veya Rus firmalarının ürettiği parçaların da DAİŞ bombalarında kullanıldığına raporda yer verildi.

Rapora göre, Hindistan’da üretilen detonatör, ateşleme fitili veya telleri de Türkiye ya da Lübnan’daki şirketlere verilen lisanslar üzerinden ihraç ediliyor.

TÜRK HÜKÜMETİ ARAŞTIRMADA İŞBİRLİĞİ YAPMAYI REDDETTİ

CAR raporunda, DAİŞ çetelerine desteği aşikar olan AKP hükümetinin tavrına da dikkat çekildi. Buna göre, CAR’ın bu yönlü yaptığı araştırma için Türk hükümetinden talep ettiği işbirliğine olumsuz yanıt verildi.

Raporda, Türk hükümetinin işbirliği yapmayı reddetmesi nedeniyle DAİŞ’in eline geçen parça ve bileşenlerin satışına dair yasaların nasıl bir takip görevi gördüğü de tespit edilemedi.

DAİŞ çetelerine satılan bazı bomba veya patlayıcı madde parçalarının lisans gerektirmediği için kolaylıkla ihraç edildiği de raporda yer aldı.