CDU, çetelerin vatandaşlığını geri almayı planlıyor

Almanya’da iktidarın büyük ortağı CDU, önümüzdeki hafta toplanacak kongresinde DAİŞ ve diğer radikal İslamcı çete üyelerine yönelik alınacak önlemleri gündeme getirecek.

Almanya’da iktidarın büyük ortağı CDU, önümüzdeki hafta toplanacak kongresinde DAİŞ ve diğer radikal İslamcı çete üyelerine yönelik alınacak önlemleri gündeme getirecek. Önlemler arasında çifte vatandaşlığı bulunan çetelerin Alman vatandaşlığının geri alınması ile ‘terörist örgütleri övme’ eyleminin cezalandırılması da bulunuyor.

İktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) önümüzdeki Pazartesi günü Karlsruhe kentinde başlayacak kongresine sunulacak öneriler arasında, DAİŞ gibi çete örgütlere üye kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması da bulunuyor. Öneri, çetelerin çifte vatandaş olmaları halinde Alman vatandaşlığını kaybetmesini öngörüyor.

CDU yönetiminin sunacağı öneri taslağına ilişkin konuşan Genel Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, “terörist bir örgüte üye olan kişi, ‘Almanya’nın değerlerine sırt dönmüş’ demektir” diye konuştu. Strobl, tasarının CDU kongresinden geçmesi ve sonrasında yasalaşması halinde, ‘cihatçı’ olarak adlandırdıkları çete üyelerinin Almanya’ya tekrar giriş yapmalarının da engelleneceğini vurguladı.

Kongreye sunulacak tasarıda, yurtdışındaki bir terörist örgüte üye olan bireylerin çifte vatandaşlığa sahip olmaları halinde Alman vatandaşlığını kaybedecekleri belirtildi.

‘Terör, Güvenlik, Mülteciler ve Uyum’ başlığıyla hazırlanan tasarıda ayrıca, ‘terörist örgütlere sempati ve övme’ eyleminin cezalandırılması da isteniyor. Tasarıda, özellikle internet üzerinden örgütlenen radikal selefi örgütlere karşı daha sert önlemlerin alınması da öneriliyor.