CDU ve SPD Federal Meclis’in askeri misyonları denetleme yetkisini sınırlıyor

Bugüne kadar 16 yurt dışı misyonuna asker gönderen Almanya’da asker gönderme yetkisinin büyük oranda hükümete verilmesi isteniyor.

Bugüne kadar 16 yurt dışı misyonuna asker gönderen Almanya’da asker gönderme yetkisinin büyük oranda hükümete verilmesi isteniyor. Muhalefet ise, anayasanın bu yetkiyi sadece Federal Meclis’e verdiğini ve meclisin kontrol olanaklarının zayıflatılmak istendiği görüşünde.

Cuma günü Federal Meclis’te görüşülen kanun tasarısı uyarınca, Almanya dışındaki ‘güvenli alanlarda’ görev yapacak askerlerin gönderilmesi yetkisinin hükümete verilmesi planlanıyor. Tasarıda, bugüne kadar sadece Meclis’in onayıyla yurt dışına asker gönderilmesi uygulamasına son verilmesi isteniyor.

Tasarıda, yurt dışında eğitim, lojistik destek ve Birleşmiş Milletler (BM) gözlem misyonları kapsamında görev yapacak Alman askerlerinin gönderilmesi yetkisinin hükümete verilmesini öngörüyor. Ancak bu yetkinin sadece çatışma tehlikesi olmayan ülkeler veya görev alanları için geçerli olması şartı getiriliyor. Aksi halde ise Federal Meclis’in onayının alınması gerekecek.

İktidardaki Hristiyan birlik partileri CDU-CSU ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) tasarısına karşı muhalefet ise temkinli.

Tasarıya ilişkin bilgi veren CDU’nun savunma politikalarından sorumlu milletvekili Hans-Peter Uhl, hükümetin gelecekte yurt dışındaki askeri misyonlara dair daha hızlı karar vermesi gerektiğini savunuyor. Uhl, bu sayede ‘21’inci yüzyılın krizlerine daha hızlı ve daha esnek bir şekilde’ reaksiyon gösterilebileceğini söylerken, hükümetin de bu konularda Federal Meclis’i daha hızlı ve kapsamlı bilgilendirmesi gerekeceği görüşünde.

Hükümet ortağı SPD’nin Savunma Komisyonu Başkanı Rainer Arnold ise, tasarıyla Federal Meclis’in yetkilerinin genişletildiğini savunuyor.

‘HUKUKİ AÇIDAN SORU İŞARETLERİ BARINDIRIYOR’

Yurt dışı misyonlarına Alman askerlerinin gönderilmesi kararının sadece hükümete bırakılması önerisine muhalefetteki sol partiler ise karşı çıkıyor. Yeşiller Partisi  Milletvekili Frithjof Schmidt, hükümet partilerinin sunduğu tasarıdaki birçok noktanın hukuki olarak ‘soru işaretleri barındırdığı’ görüşünde. Almanya Anayasası’nın yurt dışındaki askeri misyonların tek tek incelenerek karar verilmesini öngördüğünü hatırlatan Schmidt, askeri misyonlardan herhangi birinin tümüyle bu incelemeden muaf tutulamayacağının altını çiziyor.

Hükümetin tasarısında ‘güvenli alanlara’ yönelik askeri eğitim, lojistik ve BM misyonlarına vurgu yapıldığını hatırlatan Yeşiller Milletvekili, tasarıyla Federal Meclis’in kontrol olanaklarının zayıflatıldığının da altını çiziyor.

DİE LİNKE: ORDU OLDUKÇA TEHLİKELİ BİR SİYASİ ENSTRÜMAN

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez 1999’da  yurt dışına gönderilen asker gönderen Almanya’da bu konu kamuoyunca yakından takip ediliyor. Askeri misyonların bazılarında karar yetkisinin hükümete bırakılmasına Sol Parti (Die Linke) de sert bir biçimde muhalefet ediyor. Die Linke Milletvekili Alexander Neu, ordunun ‘oldukça tehlikeli bir siyasi enstrüman’ olduğunu ve bundan dolayı da yurt dışı misyonlarının yetkisinin Federal Meclis’te kalması gerektiğini savunuyor.

Neu, koalisyon hükümetinin bugüne kadarki 16 yurt dışı askeri misyona ilişkin ciddi bir değerlendirme yapmadığı görüşünde.

Muhalefet, CDU’lu eski savunma bakanlarından Volker Rühe tarafından yönetilen bir komisyonun önerilerini temel alan tasarıyla birlikte Federal Meclis’in tümüyle devre dışı bırakılmak istenmesinden de endişe ediyor.