CDU, Yeşiller ve AfD lehine oy kaybedecek

Almanya’da mülteci krizi nedeniyle zorda olan Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun önümüzdeki hafta yapılacak eyalet seçimlerinde güç kaybetmesi bekleniyor.

Almanya’da mülteci krizi nedeniyle zorda olan Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun önümüzdeki hafta yapılacak eyalet seçimlerinde güç kaybetmesi bekleniyor. Sağın kalelerinden Baden-Württemberg eyaletinde ise Yeşiller’in ilk kez en büyük parti olacağı tahmin ediliyor.

13 Mart’ta Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Sachsen-Anhalt eyalet parlamentoları için sandık başına gidiliyor. Yapılan anketler, 2011 yılında ilk kez Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından çoğunluğun elde ediliği Baden-Württemberg’de Hristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) büyük bir güç kaybı yaşayacağını gösteriyor.

Infratest-Dimap şirketi yapılan anketlere göre, Yeşiller, 2011 yılında ikinci parti oldukları Baden-Württemberg’de yüzde 32 oy oranıyla birinci parti olacaklar. 2011’de yüzde 39 oy alan, ancak Yeşiller-SPD koalisyonuna engel olamayan CDU’nun oy oranı ise yüzde 28’e kadar gerileyecek.

SPD ile sağ-popülist Almanya için Alternatif (AfD) adlı partilerin yüzde 13’lük oy oranına ulaşacaklarının görüldüğü ankette, Liberal Demokrat Parti’nin (FDP) yüzde 8 ve Sol Parti’nin (Die Linke) yüzde 4 oy alacakları sonucuna ulaşıldı. Ancak Die Linke’nin son anketlere göre oyunu arttırdığı ve yüzde 5 barajını zorlayabileceği de ihtimaller arasında. Die Linke’nin özellikle gençler arasındaki oy oranının yüksek olduğu biliniyor.

SPD ve CDU’nun koalisyonla yönettiği Rheinland-Pfalz eyaletinde ise, CDU’nun yüzde 36 ve SPD’nin yüzde 34 oy alacakları tahmin ediliyor. Bu eyalette ırkçı söylemlerin merkezi haline gelen AfD’nin yüzde 9, Yeşiller’in yüzde 7 ve FDP’nin yüzde 5 oy alacağı da anket sonuçlarına yansıdı.

Sachsen-Anhalt eyaletindeki ankete göre de, CDU’nun bi önceki seçimlere göre oy kaybıyla yüzde 31, Die Linke ise yüzde 21 oy alacak. Bu eyalette AfD’nin yüzde 19 ile oy patlaması yapacağı belirtilen ankete göre, SPD yüzde 15’e gerileyecek. Sachsen-Anhalt’ta parlamentoya girmesi beklenen son parti ise yüzde 5,5 oy oranıyla Yeşiller olacak.

CDU EN FAZLA AfD LEHİNE OY KAYBEDİYOR

Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun ülke geneli ve eyaletlerdeki seçimlere yönelik anketlerde ciddi oy kaybı dikkatlerden kaçmıyordu. Geçtiğimiz yaz aylarından itibaren artan mülteci sayısı nedeniyle Merkel’in partisine yönelik güvenin test edileceği ilk seçimler 13 Mart’taki eyalet seçimleri olacak.

Hem federal düzeyde hem de eyaletlere yönelik anketlerde dikkat çeken en önemli nokta ise, CDU ile kardeş partisi CSU’nun oy kayıplarına paralel olarak mülteci karşıtı AfD’nin oylarını yükseltmesi.

Son olarak dün Angela Merkel tarafından yapılan açıklamada, mülteci karşıtı AfD’ye karşı seçmenler uyarılmıştı. Merkel, AfD’nin ‘Almanya için alternatif olmadığını’ söylemiş ve mülteci sayısının azalacağını iddia etmişti.