CEDEAO Nijer’de askeri müdahaleye hazır olduğunu tekrarladı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO), diplomatik çabaların başarısız olması durumunda Nijer'de anayasal düzeni yeniden sağlamak için askeri müdahaleye hazır olduklarını tekrarladı.

CEDEAO üyesi ülkelerin genelkurmay başkanları Gana’nın başkenti Akra’da bir araya geldi.  İki gün sürecek toplantı, kıtadaki çok sayıda ülkenin karşı olduklarını ifade ettiği eşgüdümlü bir askeri harekatın şartlarını netleştirmeyi amaçlıyor.

CEDEAO’nun siyasi işler, barış ve güvenlik komiseri Abdul-Fatau Musah, "İşler ters giderse, kendi birliklerimiz ve teçhizatımızla Nijer'e gideceğiz” dedi.

Musah, “Diğer demokratik ortaklar bizi desteklemek isterlerse, hoş geldiniz diyoruz" diye ekledi.

Askeri yetkililer önünde konuşan Musah "Batı Afrika'nın sivil ve askeri güçleri görev çağrısına yanıt vermeye hazır" vurgusunda bulunurken, CEDEAO’nun Gambiya veya Liberya'daki önceki müdahalelerini hatırlattı.

Abdul-Fatau Musah, askeri rejimler tarafından yönetilenler ile Yeşil Burun Adaları dışındaki tüm CEDEAO üye ülkelerinin bir müdahale gücüne katılmaya hazır olduklarına dair güvence verdi.

Nijer’i 26 Temmuz’daki darbeden bu yana askeri cunta yönetiyor. Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un tutukluluğu sürüyor. Musah, cunta yönetimini CEDEAO elçileriyle görüşmeyi reddederek ve darbesini haklı çıkarmak için bahaneler arayarak Batı Afrika örgütüyle "kedi fare oynamakla" suçladı.