Çek Cumhuriyeti: Türkiye'ye milyarlarca euro vermek israf

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Avrupa Birliği'nin mülteciler konusunda Türkiye'ye milyarlarca euro vermemesi gerektiğini söyledi.

Prima televizyon kanalına konuşan Zeman, "Bu para israftan başka bir şey değil" dedi.

Zeman'ın bu açıklaması Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Pazartesi günü öngörülen zirve öncesine denk geldi. Avrupa Birliği, milyarlarca euro karşılığında Türkiye'den mülteci akışının durdurulması için daha fazla çaba bekliyor.

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, "Türkiye'nin ne buna yeteneği var ve ne de, eğer onları içeri cezaevine atmayacaksa, göçmenler için herhangi bir şey yapmaya hazırdır" diye konuştu.

Avrupa Birliği ile Ankara arasında Kasım ayında 3 milyar dolar yardım içeren bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşma bir çok Avrupalı yöneticinin tepkisine neden oldu.

Türk hükümeti Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, 14 ülke ile kaçak göçmenlere ilişkin "geri kabul" anlaşması yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği ülkelerinde 2015 yılında 1,25 milyonu aşkın kişi iltica talebinde bulundu. Bunların çoğunluğu Suriyeli, Afgan ve Iraklılardan oluşuyor. 2014 yılı ile kıyaslandığında, iltica başvurucularının sayısının en az iki kat arttığı anlaşılıyor.

Milos Zeman, ekonomik göçmenler ile terörizmle ilişkili olduklarından şüphelenilen kişilerin sınırdışı edilmesini isterken, Avrupa Birliği'nin bu kriz karşısındaki politikasının "tam bir başarısızlık" olduğu tepkisinde bulundu.

Zeman geçen yıl yaptığı bir açıklamada, göç akışını "organize istila" olarak tanımlamış, Iraklı ve Suriyeli gençleri Avrupa'ya kaçmak yerine DAİŞ'e karşı silah kuşanmaya çağırmıştı.