Cenevre-2 katılımcıları netleşiyor

Cenevre-2 katılımcıları netleşiyor

BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar İbrahimi, 22 Ocak günü Montrö'de gerçekleşecek olan Suriye'ye ilişkin Cenevre-2 konferansının programını netleştirdi. Brahimi, İran'ın konferansa katılımı konusunda ise ABD'nin ikna edilemediğini söyledi.  

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi El Ahdar İbrahimi, Cenevre-2 Konferansına katılacak ülkeler ile uluslararası kuruluşların listesini açıkladı.

BM temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştiren Rusya ve ABD, Cenevre-2 konferansında İran’ın yer alması konusunda uzlaşma sağlayamadı.

İbrahimi, 22 Ocak 2014 tarihinde başlaması planlanan konferansın hazırlıklarının ele alındığı bir dizi toplantının ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, konferansa katılımla ilgili sadece İran konusunda karar verilemediğini belirten İbrahimi, bu konudaki tartışmaların devam edeceğini söyledi.

Özel Temsilci İbrahimi, konferansa BM'nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, Arap Birliği, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Cezayir, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Almanya, Hindistan, Endonezya, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Norveç, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılacağını bildirdi.

İbrahimi, Suriyeli muhaliflerin, heyetlerinde bulunacak isimleri açıklamaya halen hazır olmadıklarını söyledi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu temsilcileri yaptıkları açıklamada, Suriye’de ve yurtdışındaki diğer muhalif güçlerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini duyurdular.

İsviçre'nin Montrö şehrinde 22 Ocak'ta davetli ülke ve uluslararası kuruluşların katılımıyla başlayacak konferans, verilecek bir gün aranın ardından 24 Ocak'ta Cenevre'de İbrahimi ve Suriyeli tarafların müzakereleriyle devam edecek.

Kürtler ise ortak bir heyet olarak Cenevre konferansına katılmak için görüşmelerini sürdürüyor.  Hewler'de Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ile Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) arasında toplantılar yapılırken, Batı Kürdistan'ın en büyük partisi PYD 19 Aralık'ta Cenevre'ye geçerek temaslarına başladı. Bu arada AFP'ye konuşan Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Cerba, ENKS'nin koalisyon içerisinde Cenevre-2'ye katılabileceğini söyledi.